Nízkotučná hovězí polévka
- 30 gramů mrkve
- 1 cibule
- 350 gramů zadní hovězí
- 1 stroužek česneku
- 20 gramů petržele
- 10 kuliček černého pepře
- 50 gramů celeru
- 1 bobkový list
- 2 lžíce dětské krupičky
- sůl
Hovězí maso očistíme a nakrájíme na malé hranolky. Cibuli a česnek oloupeme. Mrkev, celer a petržel oloupeme a nastrouháme nahrubo. Krupičku nasucho opražíme do světle žluté barvy.
Nakrájené maso zprudka opečeme ze všech stran na malém množství oleje a ihned zalijeme zeleninovým vývarem, pokud nemáme, tak studenou vodou. Přidáme celý pepř, bobkový list, cibuli a česnek. Vše přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a velice zvolna vaříme, dokud maso není měkké.
Z vývaru odstraníme koření, uvařenou cibuli a česnek. Vmícháme strouhanou zeleninu a vaříme ještě dalších 10 - 15 minut. Potom vše zahustíme opraženou krupičkou, krátce povaříme a odstavíme z tepla. Nakonec do polévky přidáme usekanou petrželku a čerstvé máslo.
Hovězí dietní polévku s kořenovou zeleninou podáváme s bílým pečivem nebo nasucho opečeným bílým toastovým chlebem.