reklama

Vývar jako od babičky. Recepty na polévku, která posílí imunitu a postaví vás na nohy

Hovězí polévka od babičky

  • 1 cibule
  • 4 litry vody
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 stroužek česneku
  • 250 gramů celeru
  • 150 gramů mrkve
  • 1 větvička libečku
  • 500 gramů hovězího žebra
  • 2 větvičky petrželové natě
  • 1 lžíce soli
  • 250 gramů petržele
  • celerová nať
  • 2-3 kusy hovězích kostí


Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Pěnu není nutné sbírat.

Hovězí polévku pak necháme asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Játrové knedlíčky jsou vítány. Hovězí polévku od babičky podáváme teplou.

Použijeme řídké kosti, tzv. špikové. Morkové jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává se méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.

Zdroj: Vaření.cz

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama