reklama

Jak uvařit poctivý kuřecí vývar podle šéfkuchaře: Jiný recept už chtít nebudete

Suroviny na 3 litry vývaru:

  • 1 kg kuřecích skeletů /tzv. karkas/
  • 500 g kuřecích krků bez kůže
  • cca 4 l studené vody
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1 kávová lžička soli
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 větší snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 200 g mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g pórku /jen bílá část/
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky hladkolisté petržele
  • 1 stonek libečku

Suroviny na masové knedlíčky /4-6 porcí/:

  • 200 g vychlazených kuřecích prsou bez kůže
  • 200 g vychlazené smetany min. 31 %
  • 1 kávová lžička soli
  • 2 lžíce najemno nakrájených bylinek (tymián, rozmarýn, pažitka)
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 2 l vody
  • 1 lžíce soli

Suroviny na domácí nudle:

  • 140 g hrubé mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • ½ skořápky vody

Postup

Postup na vývar:

  1. Troubu rozehřejeme na 220 °C. Skelety nasekáme na menší kusy, důkladně je propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Položíme je na plech, vložíme do trouby na 10 minut, poté skelety otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 10 minut dozlatova. Vyndáme z trouby.
  2. Krky a křídla důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme je společně s opečenými skelety do většího hrnce a přilijeme tolik studené vody, aby vše bylo potopené a na vyšším ohni přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a naběračkou odstraníme pěnu, která se na povrchu začne tvořit. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme veškeré koření. Vaříme na nejmenším ohni 75 minut.
  3. Mezi tím důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme mrkev a celer na kostky o hraně 0,5 cm. Pórek pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na kousky 0,5 cm silné. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Česnek oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.
  4. Po 75 minutách varu přidáme do vývaru nakrájenou zeleninu, cibuli, česnek, hladkolistou petržel a libeček. Na středním ohni přivedeme k varu. Stáhneme oheň opět na minimum, odstraníme vzniklou pěnu a nezakryté vaříme dalších 45 minut. Hotový vývar přecedíme přes jemný cedník a svaříme na množství 3 litrů.

Postup na knedlíčky:

  1. Maso nakrájíme na menší kousky a společně se smetanou, kávovou lžičkou soli, česnekem a muškátovým oříškem rozmixujte dohladka. Vmícháme nakrájené bylinky a dáme na 20 minut do lednice.
  2. Přivedeme k varu 2 l vody spolu se lžící soli a lžičkou do ní vykrajujeme knedlíčky z hotového těsta, lze také v ruce vytvarovat do preferovaného tvaru. Do vody dáme vždy tolik knedlíčků, aby voda stále vařila a knedlíčky byly v jedné vrstvě. Vaříme je 1,5 minuty. Poté je vložíme na 1 minutu do misky se studenou vodou a ochlazené dáme stranou do mísy, potřeme rozpuštěným máslem nebo olejem.

Postup na nudle:

  1. Na pracovní plochu nasypeme mouku, vyhloubíme v ní důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme vodu a vidličkou vše promícháme do hustšího těsta, které ještě důkladně rukama propracujeme. Vznikne tak měkké, ale pevné a nelepivé těsto.
  2. Těsto vyválíme na tenký plát asi 1-1,5 milimetru a dáme zaschnout pod utěrku, aby se lépe krájelo a nelepilo na nůž. Z plátu potom nakrájíme 4 cm široké proužky, ty naskládáme na sebe a odkrajujeme z nich 1 milimetr široké nudle.
  3. Nudle necháme na suchém teplém místě proschnout. Vyschlé nudle uvaříme v osolené vodě (asi 2 minuty), přecedíme, zchladíme ve studené vodě a přidáváme do polévky.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama