reklama

Dýně: Je jí všude plno, chutnější recepty už nehledejte. Připravte burger či koláč

Kořeněný dýňový džem s pomerančem

Ingredience

  • 800-1000 g očištěné dýně (v našem případě Hokkaidó)
  • cca 300 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 200-400 ml vody (aby voda byla cca do poloviny množství dýně)
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo 2 celé)
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 vrchovatá lžička ovocného pektinu



Postup

  1. Z očištěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky, klidně na větší. Pokud máte dýni Hokkaidó, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky.
  2. Nakrájenou dýni vložte do hrnce a podlijte vodou. Přidejte i cukr, kyselinu citronovou, veškeré koření a také šťávu z pomeranče a citronu. Povařte, dokud dýně zcela nezměkne.
  3. Až bude dýně měkká, i s nálevem ji rozmixujte (pokud jste dali celý hřebíček, nejprve jej vyjměte).
  4. Do rozmixované dýně přidejte pektin rozmíchaný se lžící cukru a ještě pár minut na mírném plameni povařte.
  5. Ještě horký džem plňte do připravených skleniček, důkladně je uzavřete a na pár minut otočte dnem vzhůru, čímž se zakonzervují. Skleničky s džemem také můžete zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama