800-1000 g očištěné dýně (v našem případě Hokkaidó)
cca 300 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
200-400 ml vody (aby voda byla cca do poloviny množství dýně)
1 pomeranč
1 citron
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo 2 celé)
1 lžička kyseliny citronové
1 vrchovatá lžička ovocného pektinu
Postup
Z očištěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky, klidně na větší. Pokud máte dýni Hokkaidó, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky.
Nakrájenou dýni vložte do hrnce a podlijte vodou. Přidejte i cukr, kyselinu citronovou, veškeré koření a také šťávu z pomeranče a citronu. Povařte, dokud dýně zcela nezměkne.
Až bude dýně měkká, i s nálevem ji rozmixujte (pokud jste dali celý hřebíček, nejprve jej vyjměte).
Do rozmixované dýně přidejte pektin rozmíchaný se lžící cukru a ještě pár minut na mírném plameni povařte.
Ještě horký džem plňte do připravených skleniček, důkladně je uzavřete a na pár minut otočte dnem vzhůru, čímž se zakonzervují. Skleničky s džemem také můžete zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut.