Jahodové celozrnné galetky
Ingredience:
- Celozrnná mouka: 200 g
- Sůl: 2 g
- Máslo: 100 g
- Olivový olej: 30 ml
- Bílý jogurt: 100 g
- Ledová voda - podle potřeby: 30 g
- Citronová šťáva: 5 ml
- Čerstvé jahody: 500 g
- Sypká směs - celozrnná mouka: 50 g
- Cukr krupice: 30 g
- Cukr citronový Vitana 1 sáček = 20 g
- Mleté mandle nebo mandle plátky: 50 g
- Žloutek na potření: 1 ks
- Voda: 10 ml
- Želatina na sladké i slané Vitana 0,5 sáčku = 9 g
Postup
- V míse smícháme celozrnnou mouku, povolené máslo, jogurt, sůl, olivový olej.
- Ledovou vodu přiléváme podle potřeby.
- Smícháme do tužšího těsta. Necháme přikryté odležet.
- Omyté a očištěné jahody nakrájíme na čtvrtiny, pokapeme citrónovou šťávou.V misce si připravíme sypkou směs z celozrnné mouky, cukru a mandlí.
- Těsto rozválíme do kulatého tvaru. Vložíme na pergamenový papír do oválné zapékací formy.
- Uprostřed těsta rozsypeme sypkou směs, naskládáme jahody. Necháme okraje volné (asi 5 cm) a přeložíme je přes část jahod.
- Mašlujeme žloutkem smíchaným s vodou.
- Pečeme na 170 °C asi 40 minut.
Tip: Pokud chcete na galetkách mít ovoce déle čerstvé, tak je potřete Želatinou na sladké i slané Vitana. Galetky se budou lesknout. Použijte polovinu sáčku na polovinu množství vody.
Z jahod můžete připravit i tuto skvělou bublaninu.