Kořeněný čokoládovo jahodový fondant
Ingredience
- Vejce: 5ks
- Žloutky: 5 ks
- Mouka hladká: 90 g
- Cukr krupice: 100 g
- Máslo 75 g
- Čokoláda chilli hořká: 100 g
- Zázvor sušený Vitana: 2 g
- Skořice mletá Vitana: 5 g
- Tymián sušený Vitana: 2 g
- Kajenský pepř Vitana: 5 g
- Náplň: Jahody 100 g
- Vanilkový cukr Vitana 2 sáčky = 20g
Postup
- Jahody omyjeme, zbavíme zelených částí a vidličkou rozmačkáme, smícháme s vanilkovým cukrem a sušeným tymiánem.
- Jahody vaříme asi 3 minuty, odstavíme.
- Nalijeme do malých formiček a necháme zmrazit.
- Rozpustíme máslo a čokoládu chilli.
- Vyšleháme na nejnižší rychlost vejce, žloutky, mouku, cukr, rozpuštěné máslo, čokoládu a koření.
- Čokoláda s máslem nesmí být příliš teplá. Šleháme 5 minut.
- Těsto nalijeme do odměrky a dáme vychladit do lednice po dobu, než se vymrazí jahody. Těsto můžeme nechat odležet i do druhého dne.
- Připravíme si porcelánové mističky, které vymažeme povoleným máslem a vysypeme hladkou moukou nebo strouhanou jádrovinou.
- Do formiček nalijeme vychlazené těsto do 2/3 a do středu vložíme mražené jahody.
- Pečeme na 180 °C po dobu 8 - 10 minut podle velikosti formiček.
- Před vyklopením necháme chvilku vychladnout. Fondánek se odchlípne od stěn a půjde lépe vyklepnout.
Z jahod můžete připravit i tuto skvělou bublaninu.