Polévka z bílého chřestu
Co budete potřebovat:
podle chuti
Postup
- Chřest oloupeme ostrou škrabkou. Odkrojíme hlavičky, stonky překrájíme na kratší špalíčky a dáme je stranou. Zavadlé konce společně se slupkami vložíme do menšího hrnce. Zalijeme 1 litrem vody, osolíme 1/2 lžičkou soli a necháme 15 minut vařit.
- Cibulku nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme cibulku a restujeme ji, až zesklovatí. Pak zaprášíme moukou a 1 minutu restujeme, aby vznikla světlá cibulová jíška. Tu zalijeme vínem, rozšleháme metličkou a další asi 1 minutu vaříme.
- Do hrnce s provařenou jíškou scedíme vývar ze slupek a rozšleháme. Přidáme špalíčky chřestu a necháme 15 - 20 minut vařit na mírném ohni.
- Provařenou polévku důkladně rozmixujeme. Pokud chceme, aby byla úplně hladká, procedíme ji.
- Pak do polévky přidáme hlavičky chřestu a vlijeme smetanu.
- Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem a ještě 5 minut povaříme.
- Polévka se musí vařit alespoň 15 minut, aby se mouka pořádně uvařila. Čím déle, tím lépe. Z čistě estetického hlediska do ní můžeme přidat i hlavičky zeleného chřestu.
Polévku z bílého chřestu podáváme s celozrnným pečivem nebo jen tak.
Další skvělé recepty na chřestové polévky najdete na vaření.cz.