reklama

Chřestová sezona je tu: Vynikající recepty, které stojí za vyzkoušení

Polévka z bílého chřestu

Co budete potřebovat:

  • 50 ml bílého vína

  • 1 plátek másla

  • 1 špetka muškátového oříšku

  • 1 lžíce hladké pšeničné mouky

  • 200 ml smetany

  • 1 ks jarní cibulky

  • 500 g bílého chřestu

podle chuti

  • sůl a mletý černý pepř

Postup

  1. Chřest oloupeme ostrou škrabkou. Odkrojíme hlavičky, stonky překrájíme na kratší špalíčky a dáme je stranou. Zavadlé konce společně se slupkami vložíme do menšího hrnce. Zalijeme 1 litrem vody, osolíme 1/2 lžičkou soli a necháme 15 minut vařit.
  2. Cibulku nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme cibulku a restujeme ji, až zesklovatí. Pak zaprášíme moukou a 1 minutu restujeme, aby vznikla světlá cibulová jíška. Tu zalijeme vínem, rozšleháme metličkou a další asi 1 minutu vaříme.
  3. Do hrnce s provařenou jíškou scedíme vývar ze slupek a rozšleháme. Přidáme špalíčky chřestu a necháme 15 - 20 minut vařit na mírném ohni.
  4. Provařenou polévku důkladně rozmixujeme. Pokud chceme, aby byla úplně hladká, procedíme ji.
  5. Pak do polévky přidáme hlavičky chřestu a vlijeme smetanu.
  6. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem a ještě 5 minut povaříme.
  7. Polévka se musí vařit alespoň 15 minut, aby se mouka pořádně uvařila. Čím déle, tím lépe. Z čistě estetického hlediska do ní můžeme přidat i hlavičky zeleného chřestu.

Polévku z bílého chřestu podáváme s celozrnným pečivem nebo jen tak.

Další skvělé recepty na chřestové polévky najdete na vaření.cz.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama