Chřest s holandskou omáčkou a Jamon Serano
Co budete potřebovat:
- 500 g bílého chřestu
- 1 kg zeleného chřestu
- 100 g cukru krupice
- sůl podle chuti
- 0,1 dl bílého vína
- 2 ks pasterovaných žloutků
- 0,25 g másla
- 3 ks bobkového listu
- špetka bílého pepře
- 1 lžíce strohanky
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky černého pepře
- 0,2 kg citronů
Postup
- Nejprve si připravíme chřesty ke spaření a to tak, že odřízneme zdřevnatělé, tvrdé konce a tak do poloviny je oloupeme. Zelený chřest spaříme ve vroucí osolené vodě, do které přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Bílý chřest spaříme ve vodě s máslem a trochou cukru. Chřesty zchladíme v ledové vodě.
- V kastrůlku rozpustíme na mírném ohni máslo, přivedeme do varu a necháme převářet a sbíráme vzniklou pěnu, dokud se nám neodpaří všechna voda. Přepuštěné máslo přecedíme přes jemný cedník.
- Do kastrůlku vymačkáme šťávu z poloviny citronu, přidáme bílé víno, pasterované žloutky, sůl a čerstvě mletý bílý pepř. Směs šleháme za neustálého míchání na vodní lázni do zhoustnutí.
- Do vyšlehané pěny pomalu zašleháváme přepuštěné máslo, případně dochutíme citronovou šťávou, solí nebo pepřem.
- Na talíř servírujeme například tak, jako na fotografii. Zelený chřest přeložíme bílým chřestem, ozdobíme a přelijeme omáčkou. Chřest skvěle chutná například s parmskou šunkou.
Další skvělý recept na úpravu chřestu najdete na vaření.cz.