reklama

Chřestová sezona je tu: Vynikající recepty, které stojí za vyzkoušení

Chřest s holandskou omáčkou a Jamon Serano

Co budete potřebovat:

  • 500 g bílého chřestu
  • 1 kg zeleného chřestu
  • 100 g cukru krupice
  • sůl podle chuti
  • 0,1 dl bílého vína
  • 2 ks pasterovaných žloutků
  • 0,25 g másla
  • 3 ks bobkového listu
  • špetka bílého pepře
  • 1 lžíce strohanky
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • 0,2 kg citronů

Postup

  1. Nejprve si připravíme chřesty ke spaření a to tak, že odřízneme zdřevnatělé, tvrdé konce a tak do poloviny je oloupeme. Zelený chřest spaříme ve vroucí osolené vodě, do které přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Bílý chřest spaříme ve vodě s máslem a trochou cukru. Chřesty zchladíme v ledové vodě.
  2. V kastrůlku rozpustíme na mírném ohni máslo, přivedeme do varu a necháme převářet a sbíráme vzniklou pěnu, dokud se nám neodpaří všechna voda. Přepuštěné máslo přecedíme přes jemný cedník.
  3. Do kastrůlku vymačkáme šťávu z poloviny citronu, přidáme bílé víno, pasterované žloutky, sůl a čerstvě mletý bílý pepř. Směs šleháme za neustálého míchání na vodní lázni do zhoustnutí.
  4. Do vyšlehané pěny pomalu zašleháváme přepuštěné máslo, případně dochutíme citronovou šťávou, solí nebo pepřem.
  5. Na talíř servírujeme například tak, jako na fotografii. Zelený chřest přeložíme bílým chřestem, ozdobíme a přelijeme omáčkou. Chřest skvěle chutná například s parmskou šunkou.

Další skvělý recept na úpravu chřestu najdete na vaření.cz.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama