Pomerančovo polentový koláč
Ingredience:
máslo - 200 g + na vymazání
třtinový cukr - 150 g + 100 g (sirup)
mleté mandle - 100 g
instantní polenta - 150 g
hladká mouka - 100 g
velká vejce - 3 ks
pomeranče - 2-3 ks (dle velikosti)
kypřící prášek - 1,5 lžičky
vanilkový cukr - 1 ks
kardamom - 5 tobolek
vanilkový extrakt
sůl
jogurt/creme fraiche k servírování
Postup:
- Zapneme si troubu na 160°C a nastrouháme si kůru ze 2 pomerančů. Ve velké míse si utřeme máslo s cukrem, hezky dohladka. Přidáme vajíčka a lehce vanilkového extraktu (cca 1,5 lžičky). Vše spojíme dohromady. V menší misce si smícháme ostatní suché ingredience - mandle, polentu, hladkou mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, špetku soli a pomerančovou kůru. Pořádně promícháme a přidáme do velké mísy. Vytvoříme směs, do které můžeme nakonec ještě přidat šťávu z půlky velkého pomeranče.
- Formu na pečení si vymažeme máslem a vysypeme moukou (použila jsem polohrubou) a směs rozprostřeme a zarovnáme. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova. Pokud pečete z plné dávky, mohlo by to trvat cca 50 minut, jelikož je koláč docela vysoký.
- Mezitím, co se nám koláč peče v troubě, připravíme si sirup. Do hmoždíře dáme plody kardamomu a najemno rozdrtíme semínka, které jsou uvnitř. Slupky vyndáme.
- Na pánvičku nasypeme rozdrcený kardamom a necháme rozvonět. Přidáme cukr a pomerančovou šťávu z 1,5 velkého pomeranče a necháme probublávat cca 10 minut, dokud nedostaneme hustší konzistenci šťávy - tedy sirup. Odstavíme z plotny a necháme na 10 minut odpočinout.
- Po upečení necháme koláč lehce vystydnout (10 minut) a poté jej na povrchu lehce propícháme špejlí. Připravený sirup rozlijeme lehce po povrchu koláče s myšlenkou, že by měl sirup natéct i do připravených dírek (jen malinko). Nechte zchladnout a podávejte například s jogurtem nebo i zmrzlinou.
Recept z freshcook.cz