Křupavá polenta s hruškou a gorgonzolou dolce
Ingredience:
1 zralá sladká hruška (šťáva z půlky citrónu)
70 g gorgonzoly dolce (je krémovější a obsahuje sýr mascarpone)
100 g instantní polenty (kukuřičná krupice)
400 ml vody nebo vývaru
(lžíce strouhaného parmezánu)
špetka soli
Postup:
- Nejprve si připravte polentu. Menší plech nebo zapékací mísu si potřete trochou olivového oleje. Na 100 g polenty budete potřebovat 400 ml vody nebo ideálně vývaru. Tekutinu přiveďte k varu, míchejte metličkou a přidejte všechnu polentu se špetkou soli. Také můžete přidat nějaké bylinky, nejtypičtější je tymián. Další dvě minuty za stálého míchání prohřívejte. Do této směsi můžete přidat lžíci strouhaného parmezánu, pro výraznější chuť. Tuto polentovou kaši vylijte na připravený plech a rozetřete do požadované tloušťky. Nechte vychladnou a vykrájejte požadované tvary. Můžete použít vykrajovací formičky nebo jen pomocí nože nařezat na obdélníky, čtverce či trojúhelníky. Ty pak osmažte do křupava na pánvi. Pánev by měla být spíše suchá. Nelekejte se toho, že tento proces trvá docela dlouho.)
- Připravte si hrušku, může být i nemusí se slupkou, ale odstraňte jádřince. Aby hruška následkem oxidace nezačala hnědnout, je dobré si ji po nakrájení na chvíli ponořit do lázně se studenou vodou a šťávou z půlky citrónu.
- Teď už jen zbývá naservírovat. Na křupavé polentové základy dejte plátek hrušky a úměrnou hrudku gorgonzoly. Párátko přijde vhod, zajistíte tak, že Vaši hosté si příliš nezašpiní prsty a nebude jim gorgonzola z hrušky klouzat na jejich jistě sváteční oblečení.
Recept z kitchenette.cz