reklama

Vyrobte si elixír mládí a krásy: Přepuštěné máslo

Tajemné ghí ovládlo scénu zdravého životního stylu. O co se vlastně jedná? O přepuštěné máslo, které znaly už naše prababičky.

Foto: Profimedia

Ghí neboli přepuštěné nebo také přečištěné máslo, je malý zázrak, který patří do zdravé kuchyně dietářů i lidí s nejrůznějšími zdravotními problémy - třeba alergií na laktózu.

Ghí je sanskrtský název, v ajurvédě - nejstarším medicínském systému světa pocházejícím z Indie, je totiž přepuštěné máslo takovým malým domácím lékem. Je to základ indického vaření, smaží se na něm, peče i vaří.

Ghí je zdravé na nervy i mozek

Přepuštěné máslo voní i chutná jako to klasické, ale neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu a tak ho můžou užívat i lidé alergičtí na laktózu. Když se ghí přípravuje dochází k oddělení tuku od pevných mléčných částic, zbyde tedy jen 'čistá složka', která se pak při vaření nepřepaluje a nevznikají tak žádné zdravotně závadné látky. Přepuštěné máslo je plné minerálů - hořčíku nebo železa - ale také vitaminů A nebo E. Podle lékařů i ajurvédských terapeutů ghí podporuje mozkovou činnost, zklidňuje nervovou soustavu a je také dobré pro trávení.

Hubněte s ghí

Protože přepuštěné máslo obsahuje jen menší množství tuku, hodí se i pro dietáře, kteří na něm můžou připravovat jídlo. Je lepší než většina olejů, tedy co se hubnutí týče. I když ani s ghí se to nesmí přehánět. Přece jen máslo je pořád máslo. Protože ale pomáhá vyvažovat žaludeční kyseliny a zlepšuje trávení patří mezi nejdoporučovanější tuky při hubnoucích programech. Jeho výhodou je také dlouhá trvanlivost. I když není v ledničce, vydrží v dobré kondici několik měsíců.

Využijte ho jako domácí lék

Ghí je dobré nejen pro trávení, ale pomáhá i na další neduhy, například podporuje naši mysl - konkrétně paměť. Také je výborné pokud vás trápí jizvy nebo popálená pokožka, výrazně totiž podporuje hojení stejně jako třeba šťáva z aloe. Také se mluví o učincích přepuštěného másla na naši plodnost, u mužů prý zkvalitňuje sperma a u žen zase zlepšuje tvorbu vajíček. V Indii se využívá jako jedna z hlavních složek kosmetiky. Protože je hypoalergenní, hodí se i pro jemnou pleť miminek a batolat, dokonce i jako vhodné mazání na opruzeniny.

Má omlazující účinky

Říká se o něm, že má vysoce omlazující účinky, proto je vhodné ho používat jako přísadu do anti-age kosmetiky. Má ale přece jen máslovou vůni, proto je dobré do něj přidávat bylinky, které 'máslový zápach' přebijí. Výborné je ghí třeba s levandulí nebo růží. Na trhu už najdete kosmetiku, která s ghí pracuje na profesionální úrovni a vytváří z něj krásná séra, tělové produkty apod. Vy si můžete vyzkoušet třeba podomácku vyrobenou masku s medem. Ghí trochu rozpustíme a přidáme do něj čajovou lžičku medu - dobře promícháme a na dvacet minut naneseme v tenké vrstvě na obličej, pak dobře smyjeme - výsledek je okamžitě vidět.

Jak si vyrobit ghí doma

Připravte si hrnec se silným dnem, zahřejte ho na sporáku, ztlumte plamen a pak do hrnce přidejte připravené nesolené máslo (množství záleží na vás).

Máslo rozpusťte a mírně ho provařujte, pěnu která se na něm tvoří lžící odebírejte (můžete ji vyhodit, nebo přidávat do krmiva zvířatům).

Když se máslo rozpustí, musíme dávat pozor, aby sraženina na dně nezačala moc hnědnout. Lehké zhnědnutí je signál k odstavení hrnce z plamene. Ghí pak přecedíme do připravené skleněné nádobky přes plátýnko nebo plínu a je hotovo.

reklama
reklama
reklama