Ostružinový džem s levandulí
Ingredience
- 500 g ostružin
- 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
- 1 citrón
- 2-4 snítky levandule (nebo 1-2 lžičky sušené)
- 2 lžičky ovocného pektinu (nebo Jamfix 3:1 Labeta)
Postup
- Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem a tím je sterilizovat.
- Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka v marmeládě nevadí, lze tento krok vynechat.
- Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu, přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí).
- Poté přidejte ovocný pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5-10 minut mírně společně povařit (ale nevařte celkově déle jak 20-30 min, protože po dvaceti minutách vaření se ničí v ovoci vitamíny).
- Zkoušku tuhosti můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu.
- Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě).
TIP: Džem můžete udělat i s pomocí Jamfix 3:1. V tomto případě vynechte pektin a uberte cukr na cca 50-100 g. Ten rozmícháte s JamFixem a v polovině vaření vmícháte do džemu.