reklama

Její vůni zná každý. Květy levandule jako přísada do marmelád či sirupů, jsou božské

Ostružinový džem s levandulí 

Ingredience

  • 500 g ostružin
  • 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 1 citrón
  • 2-4 snítky levandule (nebo 1-2 lžičky sušené)
  • 2 lžičky ovocného pektinu (nebo Jamfix 3:1 Labeta)

Postup

  1. Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem a tím je sterilizovat. 
  2. Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka v marmeládě nevadí, lze tento krok vynechat. 
  3. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu, přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí).
  4. Poté přidejte ovocný pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5-10 minut mírně společně povařit (ale nevařte celkově déle jak 20-30 min, protože po dvaceti minutách vaření se ničí v ovoci vitamíny).
  5. Zkoušku tuhosti můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. 
  6. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě).


TIP: Džem můžete udělat i s pomocí Jamfix 3:1. V tomto případě vynechte pektin a uberte cukr na cca 50-100 g. Ten rozmícháte s JamFixem a v polovině vaření vmícháte do džemu.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama