reklama

Její vůni zná každý. Květy levandule jako přísada do marmelád či sirupů, jsou božské

Borůvkový džem s levandulí

Ingredience

  • 0,5 l borůvek
  • 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 1 citron
  • 3-5 snítek čerstvé levandule (nebo 1-2 lžičky sušené)
  • 2 lžičky ovocného pektinu

Postup

  1. Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete potřít lihem.
  2. Borůvky pořádně omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Pokud chcete úplně hladký džem, rozmixované borůvky ještě propasírujte a zbavte se tak slupiček.
  3. Rozmixované borůvky přiveďte k varu, přidejte levanduli, zbývající cukr a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit, stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí. Pokud jste použili celé snítky levandule, nyní je vyjměte.
  4. Poté přidejte pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5-10 minut mírně povařit, ale nevařte celkově déle než 20-30 min, jinak přijdete o vitamíny a cenné látky, které borůvky obsahují.
  5. Proveďte zkoušku tuhosti džemu tak, že na studený talíř kápnete trochu směsi a necháte vychladnout. Pokud nestéká, je perfektní. Pokud se vám ale zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu.
  6. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Tak je nechte cca 15 minut, to marmeládu zakonzervuje, ale můžete posléze skleničky i klasicky zavařit.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama