Dvě až tři kávy denně snižují riziko srdečních chorob a předčasné smrti, tvrdí vědci
Lidé, kteří denně pijí dva až tři šálky kávy, čelí nižšímu riziku kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí. Vyplývá to z nové studie publikované v odborném časopise European Journal of Preventive Cardiology. Nejpříznivější účinky má podle výzkumníků káva s kofeinem. Jistou prevenci však přináší i bezkofeinová varianta.
"Výsledky naší studie napovídají, že konzumaci kávy v přiměřeném množství lze považovat za součást zdravého životního stylu," uvedl vedoucí výzkumu Peter Kistler z fakultní nemocnice Alfred Hospital v australském Melbourne. Spolu se svými kolegy analyzoval data o téměř 450 tisících dospělých, kteří zpočátku žádným kardiovaskulárním onemocněním netrpěli.
Vědci nejprve zkoumané jedince rozdělili do čtyř skupin podle toho, jestli pili mletou zrnkovou kávu, instantní kávu, bezkofeinovou kávu, nebo kávu nepili vůbec. V průběhu následujících dvanácti let sledovali jejich lékařské záznamy, aby zjistili, kdo začal trpět srdeční arytmií, či jiným kardiovaskulárním onemocněním, a koho ranila mrtvice.
Ukázalo se, že dva až tři šálky kávy denně výrazně snižují riziko předčasného úmrtí - v případě mleté kávy až o 27 procent, v případě bezkofeinové o 14 procent a v případě instantní o 11 procent. Příznivé účinky kávy vědci vypozorovali také v souvislosti s výskytem srdečních chorob a mrtvice. Ten bývá při pravidelné konzumaci mleté kávy o 20 procent nižší, bezkofeinová káva ho snižuje o šest procent a instantní o devět procent.
Lidé, kteří pili mletou kávu, se zároveň o 17 procent méně častěji potýkali se srdeční arytmií. Riziko jejího výskytu snižuje o 12 procent také konzumace instantní kávy. Bezkofeinová varianta na druhou stranu podle autorů studie na nepravidelný srdeční tep neplatí. Píše o tom zpravodajský web stanice CNN.
"Skutečnost, že výskyt některých chorob snižovala i alternativa bez kofeinu, nicméně napovídá, že lidskému organismu vedle kofeinu svědčí i další látky, které nápoj obsahuje. V kávě totiž najdeme více než sto biologicky aktivních složek a je pravděpodobné, že riziko kardiovaskulárních chorob a předčasného úmrtí snižuje právě některá z nich," dodal Kistler.