Madrid (Španělsko) - paella
Navštívíte-li Madrid nebo jiné španělské město, určitě nevynechte tradiční paellu. Jde o pokrm z rýže podobný našemu rizotu, který pochází z Valencie. Paella bývá obvykle považována za španělské národní jídlo, nicméně většina místních ji vnímá spíše jako regionální záležitost.
Jako u většiny pokrmů, i tady existuje řada variací a různých receptur, nejčastějšími ingrediencemi (krom základu z neomyté rýže) však bývají plody moře, zelenina a koření. Původně šlo o pokrm chudších obyvatel v oblasti jižního Španělska.
Tři nejznámější druhy paelly jsou:
- Paella s mořskými plody
- Paella na valenciánský způsob, která obvykle obsahuje zeleninu, maso (kachní, kuřecí nebo králičí), hlemýždě, fazole a koření.
- Paella mix, jež je libovolnou kombinací masa, mořských plodů, zeleniny a fazolí. Dalšími důležitými přísadami jsou šafrán a olivový olej.