Zajímavá fakta o hamburgerech a recept od Pohlreicha
Co jste (ne)věděli o hamburgerech a jeden skvělý recept od Pohlreicha!
Velkým hitem se v posledních dvou letech stal domácí hamburgery. Zdeněk Pohlreich ukázal Čechům, že zdravý burger si může každý připravit doma - na grilu, s kvalitním masem i receptem. Přinášíme zajímavosti a vtipná fakta o fenomenálním pokrmu.
Jak proměnit nezdravou pochoutku v normální pokrm, který zasytí a nezanese cévy zbytečným tukem? Chce to kvalitní hovězí maso a správný postup při grilování.
Původ nehledejte v USA
A odkud vlastně pochází název slavných hamburgerů? Sekané hovězí bylo během 19. století v německém Hamburku velmi populárním jídlem. Steak se později stal typickým jídlem německých přistěhovalců, kteří emigrovali do Spojených států. Tento pokrm se rychle rozšířil i v New Yorku, protože se maso používalo jako výplň do pečiva a mohlo se jíst během chůze.
Vnímání mletého masa v housce
Na přelomu 20. století, byly burgery považovány za méněcenné jídlo, které se však těšilo velké oblibě mezi dělníky. Ti si ho často vychutnávali v jídelnách postavených blízko továren. Tomuto pokrmu výrazně pomohl rapidní nástup automobilové dopravy. Mnoho řidičů si tak začalo zvykat na rychlé jídlo, které si mohli vzít s sebou do auta.
Věděli jste, že...
Jaká "NEJ" si už tato pochoutka za dobu své existence získala? Čísla, která vás překvapí!
- Nejdražší burger z hovězího masa, který je zapsaný v Guinessově knize rekordů, byl servírován v newyorské restauraci Serendipity 3. Stál 7188 Kč a jmenoval se Le Burger Extravagant.
- Největší porce na světě, která je k dostání, váží 84,3 kg a lze ji nalézt v jídelníčku Mallie 's Sports Grill & Bar v Michiganu. Nazývá se Absolutně vtipný burger, a jeho příprava trvá 12 hodin. Poprvé byl servírován 30. května 2009.
- Za cenu 18930 Kč si v kasinu Paris Las Vegas můžete objednat luxusní porci, která je vyrobená z exkluzivního japonského hovězího masa Kobe a humrů z Maine. Navíc je politý karamelizovanou cibulkou. Zbývající ingredience tvoří sýr Brie a prosciutto.
Náš tip: Jak na dokonalé hamburgery? Radí odborník
- Šéfkuchař Daniel Boulud vytvořil složitý pokrm, který se skládá z několika vrstev svíčkové, foiegras a žebírek na víně. Pokrm měl připomínat typický burger, jaký známe z fast foodu. V sezóně se navíc podává s lanýži.
- Dne 2. září 2012 vyrobili v resortu Black Bear Casino v Minnesotě rekordní slaninový cheeseburger, který vážil 914 kg. Tento rekord je potvrzen i v Guinnessově knize rekordů.
- V Las Vegas mají restauraci s názvem HeartAttack grill, kde nabízejí jídlo s názvem Čtyřnásobný bypass. Burger váží téměř jedno kilo a jeho jméno vzniklo díky faktu, že je nezdravý. Restaurace je známá tím, že své jídlo považuje za nezdravé a dovoluje lidem, kteří překročili váhu 160 kg, jíst zdarma.
- Pokud bychom vedle sebe dali všechny hamburgery, co se sní v Americe za rok, dalo by to délku, která se 32x rovná obvodu zeměkoule.
- Poprvé se tato oblíbená pochoutka začala prodávat v rychlém občerstvení Louis Lunch v roce 1921.
- Nejznámější fast food, který najdeme po celém světě, prodá více jak 75 porcí každou sekundu.
- Maso v housce by mělo mít minimální tloušťku jako balíček karet.
- Sonya Thomas je rekordmankou v pojídání této hovězí dobroty. Snědla čtyřkilovou porci za 27 minut.
Recept na hamburger přímo od Pohlreicha
Skvělý recept přímo z rukou Zdeňka Pohlreicha.
Doba přípravy: 15 minut
Teplota: přímý vysoký žár 230-290 °C
Připravte si:
- 750 g mletého hovězího masa
- 20 g zeleného pepře
- 20 g čerstvého tymiánu, nasekaného
- 6 ml worcestrové omáčky
- 15 g francouzské hořčice
- mořskou sůl
- čerstvě namletý pepř
- 6 housek na hamburger
- 100 g listů rukoly
- 1 cibuli, nakrájenou na plátky
- 3 rajčata, nakrájená na plátky
- kečup, majonézu, dip nebo prostě to, co máte rádi
Pusťte se do toho:
- Ve velké míse smíchejte ingredience na burgery a vše dobře promíchejte.
- Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice.
- Připravte gril na přímé grilování. Maso grilujte 3-5 minut z každé strany.
- Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta.
- Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj maso, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.
Máte i vy nějaký skvělý recept? Napište nám o něm v diskuzi pod lčánkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty z nedělního grilování přímo od Pohlreicha
Autonehoda mi zachránila život. Odhalila rakovinu
Co (ne)dělat, aby parfém dlouho voněl