reklama

Jak na dokonalé hamburgery, radí odborník

Odborník Pražského kulinářského institutu radí - jak na burgery.

Foto: tasteofamerica.cz

Pan Jiří Roith si splnil svůj sen a otevřel si restauraci s filosofií "z farmy na stůl". To znamená, že zde můžete očekávat poctivé vaření od základu z čerstvých a kvalitních surovin a v maximální možné míře využívání lokálních surovin od poctivých farmářů, kteří se stejně jako tým Restaurace Nad Jezerem rozhodli jít cestou kvality.

Tento podnik můžete nalézt i mezi restauracemi, které se účastní právě probíhajícího festivalu www.tasteofamerica.cz.

Jaké menu jste si připravil na festival Taste of America?

Jako předkrm budeme servírovat BBQ kuřecí křidélka s křupavou mrkví a celerem a česnekovou omáčkou. Jako hlavní chod jsme si pro naše zákazníky připravili domácí hovězí cheesburger z bio vyzrálého hovězího hanger steaku podávaný v domácí hamburger housce s domácími hranolky. Sladkou tečkou na závěr potom bude domácí čokoládové brownies s vanilkovou zmrzlinou.

Americká kuchyně je známá především svými burgery - máte nějaký tip, nebo trik, jak si připravit šťavnatý burger i doma?

Základem každého dobrého jídla jsou kvalitní a čerstvé suroviny. U burgeru je to tedy kvalitní a vyzrálé steakové umleté hovězí maso, do kterého přidáme minimálně 20% tuku, který nám burger spojí a zajistí jeho šťavnatost. Trikem, nebo spíše tipem, je tedy připravit si svoji vlastní směs mletého masa.

Základem dobrého burgeru je tedy kvalitní maso - co všechno se přimíchává, nebo naopak nikdy nepřidává do masa na burger?

Jsem přesvědčen, že u kvalitního burgeru by mělo vyniknout právě kvalitní maso, které já osobně rád dochucuji jen solí, pepřem, trochou česneku a případně kvalitní hořčicí. Další variace jsou samozřejmě možné, do burgeru můžeme přidat čerstvé bylinky jako například tymián, nebo rozmarýn, chceme-li burger pikantnější, můžeme přidat například tabasco.

Náš tip: Jak správně grilovat? Odpovídají vyhlášení šéfkuchaři!

Burger není karbanátek a proto do burgeru nikdy nepřidávám vajíčko, mouku, nebo strouhanku. Jako pojivo u burgeru používám živočišný tuk, jehož poměr tvoří 20% z celkové hmotnosti masa. Pro zvýraznění chuti burgeru se dá jako tuk použít kvalitní slanina, nebo uzená italská pancetta. 

Jak dlouho burger dělat, aby si udržel svou šťavnatost?

Délka grilování nebo opékaní burgeru vždy záleží na jeho velikosti a na teplotě grilu na kterém burger připravujeme.

Někdy si lidé spojují burgery s fast foodem a nezdravou stravou. Myslíte si, že je poctivý burger plnohodnotným a vyváženým jídlem?

V případě, že použijeme kvalitní a čerstvé suroviny a burger si připravíme od základu bez použití polotovarů a dochucovadel, burger může určitě být plnohodnotným a vyváženým jídlem. Vždyť tradiční domácí burger je o kvalitním mase, zelenině a domácí housce. Ale burger nemusí být jen masový, můžeme připravit například burger rybí nebo cizrnový, nebo jen zeleninový.

Co je základem pravé americké kuchyně?

Myslím, že základem každé dobré kuchyně jsou kvalitní a čerstvé suroviny a to myslím platí také o americké kuchyni. Když se ale řekne americká kuchyně, vybavím si kvalitní burger, šťavnatá vepřová žebírka nebo hot dog ze stánku na Manhattanu.

Poslední dobou se u nás stává americká kuchyně - zejména burgery - stále populárnější -máte nějakou vlastní teorii, proč je tomu tak? Vidíte například nějakou podobnost americké kuchyně a české?

Myslím, že americká kuchyně má s tou českou společnou hlavně svoji sytost.

Máte rád americkou kuchyni? Pokud ano, tak na čem si nejvíce pochutnáte?

Ano mám, a rád si dám právě dobrý domácí šťavnatý burger.

Jaký dezert budete nabízet v rámci festivalu Taste of America?

Jedná se o domácí čokoládové brownies, které vyrábíme z kvalitní hořké čokolády a kvalitního holandského kakaa. Myslím si, že domácí čokoládové brownies dobře reprezentuje dané téma, protože je to typický americký dezert.

Zdroj: www.tasteoafamerica.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recept pro pamětníky na pravou socialistickou "čínu"

5 marinád, které vystřelí vaše chuťové buňky na Mars

Recepty: Omáčky, dipy i tatarka od Pohlreicha

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama