Recept na perníčky: Jsou měkké a netvrdnou
Pečete na poslední chvíli? Recept na perníčky, které budou ihned měkké.
Rozhodli jste se na poslední chvíli, že k druhům vánočního cukroví ještě přidáte perníčky? Máme pro vás recept na perníčky, které jsou okamžitě měkké.
Výroba tohoto cukroví má v našich i sousedních zemích dlouhou tradici. Velkou pochoutkou jsou v Amsterodamu, Norimberku, Gdaňsku i Mnichově. Oblíbené jsou hlavně pro svou trvanlivost a krásnou vůni. Do České republiky přišli perníkáři z Německa a Itálie kolem roku 1324. Říkalo se jim "caletníci".
Co byste měli vědět před pečením
Přinášíme pár užitečných rad, které vám pomohou s těstem, pečením i zdobení.
- Mezi perníčky na plechu nechte dostatek místa, protože cukroví zvětší svůj objem.
- Pro lesklou a hnědou barvu je hned po vyndání z trouby potírejte rozšlehaným vejcem.
- Chcete-li je zdobit, nepotírejte je vůbec.
- Před sundáváním z plechu je nechte ještě chvilku vychladnout, aby byly kousky pevné a nezdeformovaly se.
- Pokud je použijete jako ozdobu a potřebujete na ně navázat mašličku, udělejte do nich před pečením dírku pomocí dřevěné špejle.
- Koření na perníčky se dá koupit již hotové. Obsahuje skořici, badyán, anýz, hřebíček, nové koření, kardamon.
- Uskladňujte je v plechových nádobách. Pokud máte jen papírovou krabici, důkladně ji vystelte alobalem, aby se nepřilepily. Důležité je, umístit je do chladu. Nezapomeňte je přikrýt mikrotenovým sáčkem, aby neoschly.
- Pokud vám perníčky ztvrdly, přidejte k nim krajíc chleba nebo rozkrojené jablko. Vstřebají potřebnou vlhkost do sebe a budou křehké.
Recept na měkké perníčky
Jednoduchá a rychlá příprava, která bude bavit i děti. Pokud chcete měkké perníčky, musíte dodržet dvě základní pravidla. Do těsta nedávejte příliš mnoho medu. Na množství mouky, které uvádíme v receptu maximálně 2 lžíce medu. Dále si pohlídejte, abyste těsto nevyváleli příliš tenké, protože by se v troubě rychle vysušilo.
Budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky,
- 100 g másla,
- 140 g cukru moučka,
- 2 lžíce medu,
- 2 vejce,
- 1 lžičku jedlé sody,
- 2 lžičky perníkového koření.
POSTUP:
Cukr si utřete s celými vejci a máslem. Následně přidejte med a koření. Opět dobře promíchejte. Do připravené kašičky přidejte mouku se sodou. Vypracujte těsto, které nechte 30 minut odpočinout v lednici.
Těsto rozválejte na silnější plát a vykrajujte libovolné tvary. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.
Jednoduchá poleva
Myslíte si, že musíte kupovat hotovou polevu, protože její výroba je složitá? Nikoliv. Potřebujete jen tři základní ingredience.
Připravte si:
- 1 bílek,
- 20 dkg moučkového cukru,
- 1 lžičku citronové šťávy.
POSTUP:
Nejprve si moučkový cukr alespoň dvakrát prosejte přes jemné sítko. Následně v míse důkladně utřete bílek s cukrem a nakonec přidejte citronovou šťávu. Lepší je krém připravovat metličkou, než použít elektrický mixér. S ním vám vzniknou zbytečně velké bubliny.
Jak poznat správnou konzistenci? Nesmí vám poleva stékat z vařečky. Než se pustíte do zdobení, zkuste si to nejprve nanečisto na talíř a chvilku počkejte, zda kapky udrží tvar a zatuhnou. Pokud se slijí, přidejte ještě cukr a míchejte.
Máte i vy skvělý recept na perníčky? Podělte se s námi o něj v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Dekorace ze sklenky na víno. Vyrobíte ji za 5 minut
Luxusní vila z roku 1931. Jako by ji kolaudovali včera
grafika1