Moderní vaření: Dostaňte exotické houby na český talíř
Portobello, eringi, enoki, shiitake a další exotické houby, které vás nadchnout chutí i vůní. Vyzkoušejte recepty, které nezklamou.
Moderní gastronomie přeje jednoduchosti a znovuobjevování základních chutí potravin. Houby jsou jednou ze surovin, která se na českém talíři objevuje velmi často. Houbařská sezóna je ale ještě daleko. Proč tedy nebýt odvážní a nezkusit houby jako portobello, shiitake, enoki, eringi a další?
Jejich chuť je mimořádná. Pokud na chvíli vyměníte hříbky, babky či žampiony, za jejich exotičtější alternativy, budete překvapení, jaké věci v kuchyni vykouzlíte. V obchodech jsou k dostání po celý rok.
Větší žampion
Portobello patří mezi hnědé žampiony. Ohromí vás výraznou chutí a vůní. V kuchyni se s ním pracuje snadno a jeho použití v gastronomii je široké. Jeho kloboučky se plní různými směsmi a zapékají v troubě. Vegetariánská kuchyně jej využívá jako "maso" do hamburgerů. Úplně běžně jej seženete na farmářských trzích či v supermarketech.
Při úpravě není potřeba jej loupat, slupka vám po tepelné úpravě nebude nijak vadit. Stačí je tedy předem opláchnout a pustit se do vaření.
Portobello caprese
Suroviny:
- 5 kusů velkých žampionů portobello
- 2 čerstvé mozzarelly nakrájené na plátky
- 1 hrst cherry rajčátek nakrájených na plátky
- nasekanou čerstvou bazalku
- 1/4 hrnku balzamikového octa
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci hladkolisté nasekané petrželky
Postup:
V malém hrnci si smíchejte máslo, utřený česnek a petrželku a chvíli prohřejte, dokud se vše nespojí. Česnekovým máslem potřete vrchní stranu klobouků, které nejprve zbavte nožiček. Rozložte je na pečicí papír na plech tak, abyste je mohli plnit.
Do každého kloboučku rozdělte plátky mozzarelly, rajčata, posolte, opepřete a pečte přibližně devět minut, až se sýr rozpustí a zezlátne. Mezitím smíchejte cukr s balzamikovým octem a přiveďte k varu, pak oheň zmírněte a osm minut provářejte. Směs zhoustne a zredukuje se. Při podávání houby ještě posypte čerstvým pepřem a zakápněte balzamikovým glazé.
Křupavá pochoutka enoki
Pokud rádi navštěvujete japonské restaurace, běžně se s houbou enoki setkáte v polévce, do které se přidává až na závěr vaření, aby neztratila svou křupavou chuť. Bez problémů se hodí jemně nasekaná do salátů. Syrová enoki tělu dodává polysacharid "flammulin", látku potlačující rakovinu, ale může být pro někoho hůře stravitelná. Kuchaři doporučují rychlé restování či krátké vaření. Po delší tepelné úpravě houba tvrdne a ztrácí prospěšné látky.
Salát s enoki
Suroviny:
- 300 g hub enoki
- 150 g uvařené červené čočky
- 60 g čerstvého baby špenátu
- římský salát
Na zálivku:
- 1 a 1/2 lžíce balzamikového octa
- 2 a 1/2 lžíce panenského olivového oleje
- 1/4 nasekané čerstvé chilli papričky bez semínek
- 1 menší stroužek česneku
- 1/2 lžíce medu
Postup:
Nejprve důkladně rozmíchejte suroviny na zálivku a nechte odpočinout. Na talíř naservírujte římský salát, čočku, baby špenát, posekané houby enoki a zakápněte připravením dresinkem.
Eringi: Houba pro začátečníky
Svou jemnou chutí si eringi (viz titulní foto) získala i ty, kteří houby příliš v lásce nemají. Možná jste ji potkali spíše pod názvem hlíva královská. Opravdovými znalci na eringi jsou hlavně Italové, kteří ji smaží, dusí a pečou na všechny možné způsoby. Eringi oslní hlavně v nakládané formě.
Maso s houbami eringi
Suroviny:
- 200 g hovězí roštěné
- hrst hub eringi
- nakládané bambusové výhonky
- sůl, cukr, světlá sójová omáčka
- 200 ml bujónu
- 2 stroužky česneku
- nasekaná půlka pórku
Postup:
Maso nakrájejte na tenké nudličky a osmahněte na pánvi. Ve chvíli, kdy začne pouštět vodu, dejte z pánve pryč. Budou to zhruba dvě minutky.
Do pánve wok dejte olej, zahřejte a vložte nadrobno nasekaný česnek, pórek a míchejte, až česnek začne vonět. Přisypte nasekané houby a naložené výhonky. Smažte čtyři minutky. Přidejte bujón, sůl, cukr a sójovou omáčku. Rovnoměrně promíchejte a duste doměkka. Na konci přidejte orestované maso a ihned servírujte. Nejlépe se ke směsi hodí rýže či nudle.
Plážová pochoutka shimeji a známá shiitake
Japonci na shimeji nedají dopustit. Společně s shiitake a enoki tvoří trojici, která nechybí v žádné asijské kuchyni. Nejběžněji roste na spadaných stromech na plážích. U nás se shimeji prodává v hnědé a bílé variantě. Vždy by se měli povařit. Fantastickou dvojici tvoří právě s rýžovými nudlemi.
Shiitake je uznávaným přírodním prostředkem proti civilizačním chorobám. Posiluje imunitní systém a funguje jako prevence proti rakovině. Působí jako zachycovač volných radikálů a antioxidační látka. Z hlediska výživy je přímo učiněným zázrakem. Obsahuje vysoké množství bílkovin, které je srovnatelné s obsahem bílkovin v drůbežím mase. I u této houby platí, že čím kratší doba přípravy, tím pro naše tělo lépe.
Rýžové nudle s shiitake či shimeji
Suroviny:
- 250 g rýžových nudlí
- 2 polévkové lžíce arašídů
- hrst bazalky
- stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 lžičku chilli omáčky
- 2 polévkové lžíce oleje
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- špetka soli
- 100 g tofu
- 4 šalotky
- 1/2 l vody
Postup:
Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte na plátky nakrájený česnek, nasekanou šalotku a opečte. Pak přidejte na plátky nakrájené houby a opekéjte tři minuty. Nakonec přijde tofu nakrájené na kostičky. Míchejte a pečte dozlatova. Směs ochuťte sójovou omáčkou, chilli a máslem. Přisypte uvařené nudle podle návodu a důkladně promíchejte. Zvlášť si opražte arašídy, které při servírování nasypte na nudle. Nakonec dozdobte nasekanou bazalkou.
Medicínský zázrak: hlíva ústřičná
Hlíva svými pozitivními účinky na organismus všechny klasické hříbky předčí. Zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje poruchy metabolismu, zmírňuje chronické infekce, udržuje správnou činnost střev, snižuje krevní tlak a zajišťuje správnou funkci cévního systému. Dokonce bylo prokázáno, že zmírňuje příznaky alergie.
Doporučujeme: Léčivá je i hlíva ze supermarketu, říká známý mykolog
Neodmyslitelně patří k tradiční asijské gastronomii a pro její aromatickou a vyváženou chuť si ji zamilujete. Hodí se do polévek, těstovin, nádivek, omáček, k masu, či krémových rizot. Dokonce ji lze využít jako bedlu v trojobalu a usmažit.
Polévka z hlívy ústřičné
Suroviny:
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř, majoránka, mletá paprika
- hladká mouka
- olej
- vývar
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli si osmahněte na oleji a přidejte pokrájenou hlívu. Restujte dvě minuty, zaprašte mletou paprikou a zalijte litrem vývaru. Po 30 minutách by měla být hlíva měkká, přidejte sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek. Dvě lžíce mouky rozmíchejte ve vodě a přidejte do polévky, pak ještě vařte 15 minut.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Příprava ryb: Nejčastější chyby, které děláme
Čím se zahřát? 3 netradiční horké nápoje s bylinkami
Jak se zbavit závislosti na drogách?