Krájení cibule bez slz: Co opravdu funguje?
Krájet cibuli bez slz je skoro nemožné. My víme, co bude fungovat!
Cibule je základem mnoha pokrmů, obzvlášť, když milujete českou kuchyni. Pokud se vaření vyhýbáte, protože při loupání této zákeřné zeleniny nechcete slzet, máme pro vás tipy a triky, kdy oči trpět nebudou.
Proč nás vlastně pálí oči? Za vše můžou sirné plynné složky, které jsou velice těkavé a snadno se šíří prostorem. Cibule jich má víc než dost. Zrakové ústrojí a nos dostávají při loupání i krájení pořádně zabrat. A jak se účinně bránit? Oči začnou produkovat slzy, spustí se rýma a vy do pár pro slzy nevidíte. Pojďte se podívat, jak krájet cibuli bez slz.
"Univerzální rada pro krájení cibule bez slz vlastně ani neexistuje. Záleží na stáří zeleniny. Čím mladší je, tím více vám bude vadit. Důležité je, naučit se vše udělat rychle a umět používat nůž poslepu. I já mám občas oči plné slz. Jediné, co mi pomáhá, je krájet rychle," říká kuchař a pizzař Vít Vápeník.
My jsme se rozhodli, že vyzkoušíme některé další babské rady a tipy čtenářů...
Brýle snižují pálení
Smála jste se manželovi, když si při přípravě guláše nasadil potápěčské brýle? Pak věřte, že jakékoliv brýle alespoň trochu zmírní působení cibulových silic. Potápěčské brýle mají ještě jednu výhodu, chrání i nos. Sice nebudete vypadat zrovna skvěle, ale slzy se ven drát nebudou.
Zapalte svíčku
Nejde o vytvoření romantické atmosféry, ale plamen sníží proudění vzduchu, čímž se cibulové aroma nedostane do nosu. Budete se divit, ale skutečně tento trik funguje.
Lednice a mrazák pomohou
Kuchaři mají jiný trik. Než se pustí do krájení cibule, vloží ji na okamžik do mrazáku, nebo si berou chlazenou zeleninu. Prý bychom také měli používat hodně studený nůž. Třením vzniká teplo, čímž se silice snadněji dostávají do vzduchu. Chladná surovina i pracovní nástroj šíření částečně zabrání.
Doporučujeme: Zvládli byste školu vaření Zdeňka Pohlreicha? Vyzkoušejte test
Přesuňte se do dřezu
Samotné loupání je dobré provádět pod tekoucí vodou, která zabrání, aby aroma doputovalo až k vašemu nosu či očím. Před krájením zeleninu opláchněte studenou vodou. Výsledek je překvapující.
Kousek chleba
Slyšeli jsme o této radě už mnohokrát. Při krájení žvýkejte kousek chleba. Nejde o žádný chemický zázrak, ale spíše se věnujete usilovnému kousání a tolik nevnímáte utrpení v podobě pokrájené cibule.
Ostré nože
Web vareni.cz přináší výsledky vědeckého testování. Prý je nejúčinnější používat co nejostřejší a největší nůž. Cílem je poškodit při krájení co nejméně cibulových buněk, ze kterých unikají zákeřné silice. Naučte se krájet tak, aby cibule držela co nejdéle vcelku a aromatické látky se nedostaly ven.
Co ještě zmírňuje slzení
- Zacpaný nos a dýchání jen pusou. Opět záleží, jak mladý kousek zrovna krájíte.
- Připravujte cibuli v misce s vodou.
- Chystejte zeleninu u sporáku, na kterém bude klokotat voda. Pára vstřebá nepříjemné aroma.
- Poněkud vtipný způsob, ale trochu nám od pálení slz pomohl. Otevřete pusu a vyplázněte jazyk. V žádném případě nedýchejte nosem. Silice budou putovat směrem k mokré špičce jazyka a nedostanou se na sliznice. Problém nastane ve chvíli, kdy chystáte dvě kila cibule, pak počítejte, že vás do vypláznutého jazyka chytně křeč.
Náš tip: 10 "zbytečností" do vaší kuchyně
- Zapojte ventilátor a natočte ho tak, aby silice ze zeleniny dostal co nejdále od nosu.
- Pískejte si. Proudící vzduch dostane cibulovou mlhu od nosu a očí.
- Připravujte cibuli u otevřeného okna či silné digestoře.
- Kontaktní čočky jsou také zajímavou bariérou, která nepustí silice do oka. Ale když tento tip selže, zblázníte se bolestí a pálením. Navíc opatrně při vyndávaní, nezapomeňte, že máte ruce od cibule.
- Namočte prkénko do octu, enzymy se budou neutralizovat.
Jak krájí cibuli profesionálové, uvidíte na následujícím videu
Co funguje vám, abyste neslzeli? Napište nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
5 věcí, které nikdy nepsat do motivačního dopisu
Blogerka znechucená speciálními sítěmi? Ne, je to podvod
Rodina mi nevěřila: I s učňákem jsem svým pánem