reklama

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky? Poradíme

Bylinky jsou dokonalým doplňkem pokrmů. I když máte možnost trhat čerstvé celý rok, potřebují před koncem sezóny posbírat ve větším množství a nasušit. Poradíme vám, jak na to!

Foto: ISIFA/Thinkstock

Rozmarýn, majoránka, bazalka nebo tymián. Úžasné a voňavé bylinky, bez kterých si vaření nedokážete představit? Podíváme se na to, jak je nejlépe sklízet, sušit a uchovávat.

Kdo nemá vlastní zahrádku, pěstuje si bylinky alespoň v truhlíku za oknem nebo na balkoně. Nenechte své voňavé skvosty čekat a uchovejte si jejich jedinečné vlastnosti na zimu.

Jak a kdy sklízet

Všechny bylinky by se měly sklízet v době, když jsou listy ještě mladé a svěží. To samé platí, pokud chcete usušit květy. U trvalek můžete sklidit 50 až 60 % výhonu, zbytek ponechte další vegetaci, aby rostlina neuhynula. Nejlepší dobou je tedy léto, kdy je rostlina uprostřed aktivního růstu.

Například mátu peprnou nebo meduňku můžete ostříhat až k zemi, protože se rostliny rozmnožují podzemními kořeny, u tymiánu byste s radikálním stříháním nemuseli mít štěstí, znovu by neobrazil. Vždy se proto ujistěte, jak s nimi zacházet.

Máte-li voňavé rostliny k okamžité spotřebě, můžete na ně vyrazit kdykoliv. Pokud je chcete uskladnit po celou zimu, musíte je trhat za suchého a teplého počasí, abyste sklízeli nepoškozené rostliny. Nejlepší dobou je pozdní ráno, když opadne rosa. Chcete-li si uchovat květy, trhejte je plně otevřené, nejlépe v poledne za suchého počasí.

Je čas začít sušit!

Sušte co nejdříve po jejich nasbírání, abyste si zajistili nejlepší kvalitu. Při skládání do košíku či krabice pozor na vysoké vrstvy, mohlo by dojít k zapaření a znehodnocení. Základem je dobře větrané a suché stanoviště. Ideální jsou půdy, nevhodným místem naopak koupelny a kuchyň. Za teplého a suchého počasí je vynášejte ven, ale raději jen do stínu, mohly by ztratit účinky, spálit se a zčernat. Velmi důležité je sušit důkladně a co nejrychleji, jinak vám hrozí napadení plísní či škůdci.

Náš tip: Vypěstujte si bylinky v okně. Zavěste je místo záclony!

Bylinky, které mají celou nať, můžete svázat do menších kytiček a zavěsit. Listy, květy a kořeny klademe na rošty, síta nebo do papírových krabic, které jsou vyložené savým papírem. Květy ani listy před sušením nikdy neperte ve vodě. Pokud nemáte jinou možnost, můžete využít troubu nebo speciální sušičky potravin. Doporučená teplota je kolem 30 °C.

Když je všechno správně...

Správně nasušené bylinky poznáme tak, že při pomačkání šustí a rozpadají se. Pokud vám rostlinky zhnědly nebo zčernaly, znamená to, že jste nepostupovali správně. Takto je neuskladňujte ani neužívejte.

K uskladnění používejte vzduchotěsné uzavíratelné nádoby. Obvykle postačí i šroubovací sklenice a skleničky. Pozor na průhledné sklo, tyto nádoby se musí umístit do temné části nebo alespoň mimo dosah slunečních paprsků. Pozor na skladování v papírových či látkových pytlících, snadno se k cenným bylinkám dostanou škůdci a plísně. V neposlední řadě je nezapomínejte uklízet do suché, větrané a čisté místnosti s co nejstabilnější teplotou. Vaše léčivé a chutné úlovky skladujte po dobu jednoho roku od sklizně.

Experimentujte!

Máte rádi zajímavé chutě a netradiční vůni, zkuste si z bylinek namíchat vlastní grilovací směs nebo si udělejte domácí oleje či ocet. Jen pamatujte, že podobné nakládání si žádá alespoň 4 měsíce, aby se všechny vůně a chutě navzájem propojily. Připravte si lahvičky a vrhněte se na domácí výrobu. Můžete pak obdarovat svou rodinu a přátele.

zdroj: dumazahrada.cz, fiftyfifty.cz

Co vyrábíte z bylinek a jak je uskladňujete vy? Máte nějaké zajímavé recepty na domácí pesta či ochucené oleje? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jste dobrá kuchařka? Rozeznáte bazalku, tymián a oregano?

8 kroků, jak bezpečně přesadit orchidej!

V čem chodit ve vedru do práce? Poradíme vám

 

 

reklama
Doporučené recepty
    reklama