reklama

Jak rychle oloupat vařené brambory či vejce

Loupání brambor a dalších surovin v kuchyni je nuda. Poradíme, jak si činnost usnadnit.

Foto: Thinkstock

Loupat vařené brambory, vajíčka, cibuli či česnek bývá za trest. Někdy se surovinou doslova trápíme. Poradíme vám, jak si práci usnadnit.

Baví vás vaření, ale nechcete v kuchyni trávit hodiny? Pak se podívejte na následující video návody, které vám s loupáním pomohou.

Vařené brambory

Brambory chutnají skvěle, když si je předem uvaříme ve slupce a následně pokračujeme s úpravou. Ať už je budete dál restovat, připravovat jako bramborový salát nebo péct v troubě, oloupat je můžete jednoduše. Podívejte se na následující video...

Před vařením slupku v polovině brambory opatrně nakrojte. Když budou měkké, rychle je zchlaďte ve studené vodě s ledem. Postačí pět vteřin. Pak už jen chytněte obě strany a stáhněte dolů.

Náš tip: Špinavá trouba: Testovali jsme ocet i chemii

Tip redakce: Zjistili jsme, že se brambory před vařením nemusí nakrojovat. Slupku stáhnete po zchlazení stejně dobře, jako když je nařezaná. Navíc nebudete mít na bramborách stopy po nožích.

Loupaní vajec

Kdo zná, ví moc dobře, že pokud natrefíme na čerstvá vajíčka, dostat z nich skořápku bez porušen bílku je skoro nemožné. Přesto existuje jednoduchý trik.

Uvařené vejce vložte do skleničky s trochou vody, přiklopte rukou a pořádně protřepte. Skořápka se uvolní ze všech stran a vy ji následně stáhnete dolů.

Náš tip: Jak složit tričko, kalhotky a prostěradlo za 5 vteřin

Další možností je foukání. Kdy na špičce vajíčka uděláte malou díru, v dolní části větší. Vejce chytnete tak, abyste měli špičku u pusy, a silně fouknete. Uvidíte, jak ze skořápky jednoduše vyklouzne. Pravda, foukat takto 15 vajec, asi vám praskne hlava, ale pár kousků k snídani zvládnete.

Jak oloupat česnek

Nejen, že se stroužky špatně loupou, navíc nám prsty pořádně načichnou. Následující video vám ukáže, že se česneku nemusíte ani dotknout, abyste z něj odstranili slupku.

Nejprve si jej rozdělte na menší části a vložte do kovové mísy. Tu přiklopte další nádobou a po dobu 30 vteřin s česnekem pořádně třeste. Když odklopíte mísu, uvidíte, že jsou stroužky krásně čisté a připravené k dalšímu zpracování.

Máte i vy podobné triky, jak oloupat zeleninu? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete vyšší plat? Musíte mít pravidelný sex

Já sám aneb Jak vést dítě k samostatnosti

20 krásných věnců. Advent začíná




reklama
reklama
reklama