reklama

7 tipů na pořádnou spíž. Kde a jak ji zařídit?

Správná spižírna má svá pravidla, aby v ní potraviny vydržely. Víme, jak na to.

Foto: Thinkstock

Spižírna, spíž neboli špajzka, srdce vašeho domácího zásobování. Pro starší generace nezbytnost, pro ty mladší často prostor, se kterým si nedokáží pořádně poradit. Což je obrovská škoda. Pokud totiž umíme spižírnu správným způsobem používat, zjistíme, že umožňuje šetřit námahu, čas, ale ve výsledku i peníze.

Může mít různou podobu - samostatná místnost s policemi, vyhrazený kout se skříňkami a policemi v rohu kuchyně nebo prostě jen jedna větší, ale o to lépe organizovaná skříň.  Brzy přijdete na to, že mít pořádek v potravinách a umět s nimi hospodařit, je vlastně hrozně fajn. I proto všem, kteří péči o domácnost považují za příjemný koníček a obdivuhodné řemeslo, přinášíme několik tipů, jak mít svoji spíž prvotřídní.

Zvolte vhodné místo

Aby nám potraviny ve spižírně dlouho vydržely, je vhodné volit spíše místa s nižšími teplotami. Ideální teplota je 10 °C, kterou bude problém zejména v bytech dodržet. V takovém případě volte alespoň místo bez přímého přístupu slunce a s možností dobrého odvětrávání.

Doporučujeme: Jak se zbavit zápachu z ledničky

Dejte si pozor, aby se skladovací skříňka nenacházela příliš blízko sporáku - kvůli teplotě, parám a pachům, které by mohly některé potraviny znehodnotit. Prostor dobře osvětlete, police či skříňky podložte papírem, který půjde vyměnit, pokud ho některá potravina znečistí.

Důležitá je organizace

Spížka bude vždy limitovaná prostorem, který jí můžeme věnovat. A ne vždy lze dodržet ideální uspořádání, které počítá s policemi s hloubkou do 30 centimetrů po obvodu místnosti tak, aby veškeré potraviny byly jednoduše viditelné a na dosah ruky.

Pravděpodobněji si budeme muset poradit spíše s hlubokými skříňkami, kde bude jedna potravina zakrývat druhou. Ale ani to nemusí být problém, pokud dodržíme několik základních pravidel.

V první řadě si seřaďme věci podle toho, jak často a kdy je používáme. "Snídaňové a svačinové" potraviny, jako zavařeniny, med, vločky, je vhodné vyčlenit od trvanlivých potravin, které používáme jen několikrát za měsíc. Do předních řad naskládejte potraviny, které používáte pravidelně, uprostřed ty, které přijdou na řadu jednou za čas, zcela dozadu pak dejte zásoby.

Zároveň dobře počítejte s tepelnými zónami spížky. Chladněji je u země a blíže ke zdi. Sem tedy patří nápoje, mléko, ale také trvanlivá zelenina. Systém nelze uspořádat stejně, když máte podlahové vytápění.

Starejte se o potraviny

Sypké potraviny - mouku, rýži či luštěniny přesypejte z původních obalů do skleněných nebo plastových dóz s pevným uzávěrem. Lépe se vám s nimi bude v rámci organizace operovat a nebude hrozit, že je omylem rozsypete. Navíc původní obal nikdy neutěsníte. Do průhledných dóz přesypte také těstoviny. Z původního obalu si můžete pouze vystřihnout část s informací o době vaření a tu zvenku na nádobu přilepit.

Takto uskladněné potraviny budete častěji používat a vaše spížka bude navíc působit čistěji. Pokud necháváte potraviny v původním načatém balení, naučte se ho správně otevírat a uzavírat. Nastřihávejte vždy pouze růžek, ve kterém jde obal dobře ohnout, a načaté obaly zajišťujte za pomoci skřipce nebo plastového potravinového zipu.

Potraviny v křehkých nebo příliš malých obalech dávejte do košíčků. Patří sem například kypřící prášky, pudingy nebo koření, ale také třeba hořčice, jejíž plastové kelímky bývají zranitelné. Podobně nakládejte také se skleněnými nádobami olejů a dochucovadel. Než se jimi "prohrabovat" přímo v polici, je lepší mít možnost přenést je například v košíku na kuchyňskou linku a teprve tam si vybrat.

Umění spíž využívat

Naučte se se svou spíží počítat při každodenním vaření. Již při plánování, co uvaříte, to konzultujte s jejím obsahem. Můžete to ostatně brát jako zábavný úkol - jednou za čas vyhlásit spížkový den a vařit pouze z toho, co tam najdete. Díky tomu udržíte stáří potravin na rozumné úrovni a omezíte plýtvání.

Tipy, které pomohou

Jednou z největších katastrof pro zásobovací skříň je "zastarávání". Z místa se stává odkladiště zapomenutých potravin, až se ji odnaučíte používat úplně. Ideální je udělat jednou za čas velký nákup, třeba právě po proběhlých "spížkových dnech".

Vaření z trvanlivých potravin je zkrátka rozumnější, než vyrážet na nákup jen kvůli jednomu jídlu. Možná to pro vás bude překvapení, ale Češi vyhazují nejvíce potravin z celé EU. Podle některých průzkumů jedna česká rodina s dítětem ročně vyhodí potraviny za neuvěřitelných 20 000 korun - to už jsou peníze, které se vyplatí ušetřit.

Pozor na škůdce

Sklad potravin se bohužel dříve nebo později pravděpodobně stane útočištěm nezvaných návštěvníků - tedy především molů. V prvním případě často stačí zjistit, proč spížka mravence láká - může to být především marmeláda, med nebo sladké šťávy, které unikají pod uzávěrem. Sklenice nebo lahev omyjte a dobře osušte, záležet si dejte především u hrdla. Omyjte také víčko. Zkontrolujte, zda není police nebo skříňka od sladkých kapek špinavá, a pokud ano, vyměňte podkladové papíry.

Náš tip: Vyžeňte moly z šatníku i ze spíže. Babské rady, které fungují

Horší je to s moly, kteří dokáží potraviny znehodnotit. Zde si již nevystačíme s mírovým řešením a na řadu musí přijít lapače. Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky nebo aroma - většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin. Napadené potraviny je bohužel nutné okamžitě zlikvidovat. Potravinoví moli často dokáží překonat i dobře utěsněné dózy, takže raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá - mouku, strouhanku, vločky, ořechy nebo krupici.

Jak často přerovnáváte špajzku vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rozdíl mezi špekáčkem a buřtem. Jak poznat kvalitu?

5 způsobů, jak přesvědčit lidi, aby dělali, co chcete

Jak bydlí Fantom opery Marian Vojtko?



reklama
Doporučené recepty
    reklama