reklama

Záchrana pro peněženku: Přestaňte plýtvat v kuchyni a uvařte si ze zbytků

Španělská bramborová tortilla

Podle původních receptů se tortilla připravuje z dozlatova smažených bramborových plátků. Ale i z těch zbylých uvařených vykouzlíte skvělý pokrm.

Co budete potřebovat:

  • 600 g uvařených brambor, nakrájených na stejnoměrné, 6-7 mm vysoké plátky
  • několik lžic olivového oleje
  • 1 středně velká, nejlépe bílá cibule, nakrájená na jemné plátky (nemusí být, ale tortille dodá na zajímavosti)
  • 12 velkých vajec (2 až 3 vejce můžete nahradit zbylými bílky) 

Postup

  1. Ve větší (cca 28 cm v průměru) nepřilnavé pánvi s vyššími stěnami rozehřejte olivový olej. Zlehka a po částech osmažte plátky brambor, aby se trochu zatáhly, ale nezabarvily se.
  2. Dávejte je do misky a olej v pánvi ponechte. Osmažte v něm plátky cibule za občasného promíchání, aby zvláčněly, ale nezabarvily se, asi 7 minut.
  3. Do pánve vraťte plátky brambor, opatrně je promíchejte s cibulí, aby se nepolámaly, a pak vše urovnejte v pánvi do stejnoměrné vrstvy.
  4. Vejce rozklepněte do mísy a prošlehejte se špetkou soli vidličkou. Směsí přelijte brambory s cibulí a na středním až nižším stupni smažte, přičemž vidličkou nadzvedávejte okraje tortilly a nechte pod ně stéci trochu vajec.
  5. Takto směs smažte 6 až 7 minut, až se vejce začnou usazovat, ale navrchu tortilly budou ještě polotekutá.
  6. Teď přijde chvilka zručnosti. Tortillu plochou vařečkou nebo nožem opatrně uvolněte z pánve a nechte ji sklouznout na velký talíř (opečenou stranou dolů).
  7. Dno pánve potřete trochou oleje a překlopte ji na tortillu v talíři. Pak oběma rukama vzniklou konstrukci talíř-pánev pevně podržte a obraťte ji tak, aby se tortilla ocitla neopečenou stranou dolů v pánvi.
  8. Tu postavte zpět na sporák (talíř už nepotřebujete) a opékejte ještě 1 minutu.
  9. Tortillu pak nechte sklouznout na čistý talíř a ihned podávejte, nakrájenou na menší řezy. S čerstvým hlávkovým salátem je to skvělý lehký oběd nebo večeře.

Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama