Španělská bramborová tortilla
Podle původních receptů se tortilla připravuje z dozlatova smažených bramborových plátků. Ale i z těch zbylých uvařených vykouzlíte skvělý pokrm.
Co budete potřebovat:
- 600 g uvařených brambor, nakrájených na stejnoměrné, 6-7 mm vysoké plátky
- několik lžic olivového oleje
- 1 středně velká, nejlépe bílá cibule, nakrájená na jemné plátky (nemusí být, ale tortille dodá na zajímavosti)
- 12 velkých vajec (2 až 3 vejce můžete nahradit zbylými bílky)
Postup
- Ve větší (cca 28 cm v průměru) nepřilnavé pánvi s vyššími stěnami rozehřejte olivový olej. Zlehka a po částech osmažte plátky brambor, aby se trochu zatáhly, ale nezabarvily se.
- Dávejte je do misky a olej v pánvi ponechte. Osmažte v něm plátky cibule za občasného promíchání, aby zvláčněly, ale nezabarvily se, asi 7 minut.
- Do pánve vraťte plátky brambor, opatrně je promíchejte s cibulí, aby se nepolámaly, a pak vše urovnejte v pánvi do stejnoměrné vrstvy.
- Vejce rozklepněte do mísy a prošlehejte se špetkou soli vidličkou. Směsí přelijte brambory s cibulí a na středním až nižším stupni smažte, přičemž vidličkou nadzvedávejte okraje tortilly a nechte pod ně stéci trochu vajec.
- Takto směs smažte 6 až 7 minut, až se vejce začnou usazovat, ale navrchu tortilly budou ještě polotekutá.
- Teď přijde chvilka zručnosti. Tortillu plochou vařečkou nebo nožem opatrně uvolněte z pánve a nechte ji sklouznout na velký talíř (opečenou stranou dolů).
- Dno pánve potřete trochou oleje a překlopte ji na tortillu v talíři. Pak oběma rukama vzniklou konstrukci talíř-pánev pevně podržte a obraťte ji tak, aby se tortilla ocitla neopečenou stranou dolů v pánvi.
- Tu postavte zpět na sporák (talíř už nepotřebujete) a opékejte ještě 1 minutu.
- Tortillu pak nechte sklouznout na čistý talíř a ihned podávejte, nakrájenou na menší řezy. S čerstvým hlávkovým salátem je to skvělý lehký oběd nebo večeře.
Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové