Ovocný ocet ze slupek, odřezků a jádřinců
Ještě než hodíte slupky a jiné odřezky do kompostu, zkuste si udělat jablečný ocet. Je skvělý do čatní, na nakládání zeleniny nebo jen tak jako základ pro osvěžující letní pití - třeba s medem a citrónem.
Co budete potřebovat:
- 2l sklenice
- plátýnko na sýr
Ingredience:
- jablečné nebo hruškové jádřince
- slupky, odřezky (nahnědlé, potlučené a přezrálé jsou v pořádku, plesnivé vyhoďte)
- medová voda (v poměru 60ml medu na 1l filtrované teplé vody)
Postup
- Nahrubo nasekanými jádřinci a odřezky vyskládejte sklenici asi do poloviny a přelijte medovou vodou.
- Sklenici překryjte plátýnkem a nechte fermentovat při pokojové teplotě. Jednou denně promíchejte. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne.
-
V tomto okamžiku odstraňte ovoce nebo ho zkompostujte a pokračujte ve fermentaci ještě 2 až 3 týdny. Ocet pravidelně promíchávejte.
Rada: Pokud se v druhé fázi dozrávání octa objeví na povrchu "medúza", nebojte se nic, jde o octovou matku. Ceněná octová matka přetváří alkohol na kyselinu octovou a zamezuje vzniku bakterií. Navíc chuť octa je pak vytříbenější, takže ji určitě nevyhazujte.
Autor receptu: Zuzana Štěpničková, Foto: Dan Včeliš