reklama

Záchrana pro peněženku: Přestaňte plýtvat v kuchyni a uvařte si ze zbytků

Ovocný ocet ze slupek, odřezků a jádřinců

Ještě než hodíte slupky a jiné odřezky do kompostu, zkuste si udělat jablečný ocet. Je skvělý do čatní, na nakládání zeleniny nebo jen tak jako základ pro osvěžující letní pití - třeba s medem a citrónem.

Co budete potřebovat:

  • 2l sklenice
  • plátýnko na sýr

Ingredience:

  • jablečné nebo hruškové jádřince
  • slupky, odřezky (nahnědlé, potlučené a přezrálé jsou v pořádku, plesnivé vyhoďte)
  • medová voda (v poměru 60ml medu na 1l filtrované teplé vody)

Postup

  1. Nahrubo nasekanými jádřinci a odřezky vyskládejte sklenici asi do poloviny a přelijte medovou vodou.
  2. Sklenici překryjte plátýnkem a nechte fermentovat při pokojové teplotě. Jednou denně promíchejte. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne.
  3. V tomto okamžiku odstraňte ovoce nebo ho zkompostujte a pokračujte ve fermentaci ještě 2 až 3 týdny. Ocet pravidelně promíchávejte.

Rada: Pokud se v druhé fázi dozrávání octa objeví na povrchu "medúza", nebojte se nic, jde o octovou matku. Ceněná octová matka přetváří alkohol na kyselinu octovou a zamezuje vzniku bakterií. Navíc chuť octa je pak vytříbenější, takže ji určitě nevyhazujte.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková, Foto: Dan Včeliš

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama