Chudí rytíři Cordonbleu
Jedním z nejobvyklejších způsobů využití tvrdnoucího chleba a pečiva je jeho zvláčnění, obvykle v mléce a vajíčku, a následné osmažení.
Co budete potřebovat:
- 4 krajíce staršího obyčejného chleba, kůrky odkrojte
- 2 plátky dobrého pevného sýra typu gouda
- 2 plátky kvalitní šunky
- vejce
- lžička škrobu a strouhanka na obalení
- olej na smažení
Postup
- Na krajíc chleba položte plátek šunky a sýra, přiložte druhý krajíc a dobře je k sobě přimáčkněte. Můžete si pomoct také lehkým rozválením válečkem - cíl je, aby byly krajíce trochu nalepené na sobě.
- V misce rozšlehejte vajíčko se škrobem, chvíli počkejte, až se škrob rozpustí, a ještě jednou prošlehejte, aby nedělal žmolky. Spojené krajíce chleba dobře obalte ve vajíčku a pak ve strouhance, kterou dobře přitiskněte a přebytek oklepejte.
- Noblesní chudé rytíře, kteří se teď už proměňují v dost luxusní a sytý pokrm, pak na středním stupni pozvolněji z obou stran osmažte na rozehřátém oleji.
- Nechte na kuchyňských ubrouscích okapat přebytečný tuk a pak je ihned podávejte.
Tip Jitky Rákosníkové: Jelikož jsou všechny suroviny v pokrmu už slané, nepřidávejte do vajíčka sůl (ale když tam šoupnete rozdrcený stroužek česneku, bude to ještě lepší). Šunku můžete použít jakoukoliv, třeba dobrou sušenou nebo tzv. tyrolský špek, a jestli jste kaloricky neohrožení, můžete použít místo šunky i anglickou slaninu. A tenhle super sendvič je také skvělý vyprošťovák.
Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové