reklama

Záchrana pro peněženku: Přestaňte plýtvat v kuchyni a uvařte si ze zbytků

Chudí rytíři Cordonbleu

Jedním z nejobvyklejších způsobů využití tvrdnoucího chleba a pečiva je jeho zvláčnění, obvykle v mléce a vajíčku, a následné osmažení.

Co budete potřebovat:

  • 4 krajíce staršího obyčejného chleba, kůrky odkrojte
  • 2 plátky dobrého pevného sýra typu gouda
  • 2 plátky kvalitní šunky 
  • vejce 
  • lžička škrobu a strouhanka na obalení
  • olej na smažení

Postup

  1. Na krajíc chleba položte plátek šunky a sýra, přiložte druhý krajíc a dobře je k sobě přimáčkněte. Můžete si pomoct také lehkým rozválením válečkem - cíl je, aby byly krajíce trochu nalepené na sobě.
  2. V misce rozšlehejte vajíčko se škrobem, chvíli počkejte, až se škrob rozpustí, a ještě jednou prošlehejte, aby nedělal žmolky. Spojené krajíce chleba dobře obalte ve vajíčku a pak ve strouhance, kterou dobře přitiskněte a přebytek oklepejte.
  3. Noblesní chudé rytíře, kteří se teď už proměňují v dost luxusní a sytý pokrm, pak na středním stupni pozvolněji z obou stran osmažte na rozehřátém oleji.
  4. Nechte na kuchyňských ubrouscích okapat přebytečný tuk a pak je ihned podávejte.

Tip Jitky Rákosníkové: Jelikož jsou všechny suroviny v pokrmu už slané, nepřidávejte do vajíčka sůl (ale když tam šoupnete rozdrcený stroužek česneku, bude to ještě lepší). Šunku můžete použít jakoukoliv, třeba dobrou sušenou nebo tzv. tyrolský špek, a jestli jste kaloricky neohrožení, můžete použít místo šunky i anglickou slaninu. A tenhle super sendvič je také skvělý vyprošťovák.

Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama