Mrkvová pomazánka
"Tak tohle musí být matka všech vegetariánských pomazánek, a to ve všech směrech - lehká, plná živin a zajímavá," říká autorka receptu, Jitka Rákosníková.
Co budete potřebovat:
- 6 středně velkých mrkví, nakrájených na tenké plátky
- ½ stroužku česneku, nasekaného
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- ¼ lžičky na jemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- špetka mleté skořice, špetka chilli koření
- 1 lžíce sezamové pasty tahini
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- sůl a pepř
Postup
- Mrkev uvařte nejlépe v páře doměkka, asi 12 až 15 minut.
- Pak ji rozmixujte spolu s ostatními surovinami dohladka.
- Pokud by byla směs příliš hustá, povolte ji trochou vody.
Náš tip: Princip mrkvové pomazánky můžete aplikovat i na další zeleninu, ať už přebývající uvařenou nebo pečenou, anebo tu, kterou teprve budete zpracovávat.