reklama

Záchrana pro peněženku: Přestaňte plýtvat v kuchyni a uvařte si ze zbytků

Jogurtový koláč

Zbyl vám jogurt? Zkuste si z něj vykouzlit slaný jogurtový koláč.

Co budete potřebovat:

těsto:

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • špetka soli
  • 8 lžic studeného másla
  • 3-4 lžíce ledové vody

náplň:

  • 2 velké pórky
  • propláchnuté a nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 velká vejce
  • 200 g řeckého jogurtu
  • hrst rozdrobené fety
  • 1 lžíce najemno nasekaného kopru (nebo oregana) 
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

Postup

  1. Na těsto promíchejte v míse mouku se solí a rukama rychle zapracujte kousky másla, až bude směs připomínat drobenku.
  2. Zakapejte ji 3 lžícemi vody a rukama nebo vidličkou zpracujte, až se těsto spojí. Nehněťte ho ale. Vytvarujte do koule a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu chladit.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem po dně a po stěnách. V rozích dobře vymačkejte.
  4. Dno těsta propíchejte vidličkou a položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi nebo rýží a dejte na 10 minut péct.
  5. Opatrně sejměte papír se zátěží a korpus pečte ještě 10 minut, až získá světlou "sušenkovou" barvu.
  6. Rozehřejte ve velké pánvi olej a na středním plameni za častého promíchávání na něm osmažte kolečka pórku. Osolte je a opepřete.
  7. Sejměte z plamene. Do zchladlého pórku přidejte prošlehaná vejce promíchaná s jogurtem, fetou a kořením.
  8. Náplň vlijte do korpusu a pečte 30 až 35 minut, až se náplň usadí a těsto zezlátne. Koláč podávejte vlahý nebo studený.

Tip Jitky Rákosníkové:  Netřeba připomínat, že uvedené těsto můžete naplňovat čímkoli, co dům a fantazie dá. Nic vám ovšem nebrání tento a podobné koláče připravit z hotového listového těsta nebo z těsta na focacciu. I těsta z rodu křehkých jako toto se už začínají objevovat v hotové podobě. Ale když už v tom budete, zjistíte, jak snadná a efektivní, o chuti nemluvě, jsou ta domácí.

Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama