Jogurtový koláč
Zbyl vám jogurt? Zkuste si z něj vykouzlit slaný jogurtový koláč.
Co budete potřebovat:
těsto:
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- špetka soli
- 8 lžic studeného másla
- 3-4 lžíce ledové vody
náplň:
- 2 velké pórky
- propláchnuté a nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 velká vejce
- 200 g řeckého jogurtu
- hrst rozdrobené fety
- 1 lžíce najemno nasekaného kopru (nebo oregana)
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Postup
- Na těsto promíchejte v míse mouku se solí a rukama rychle zapracujte kousky másla, až bude směs připomínat drobenku.
- Zakapejte ji 3 lžícemi vody a rukama nebo vidličkou zpracujte, až se těsto spojí. Nehněťte ho ale. Vytvarujte do koule a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu chladit.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem po dně a po stěnách. V rozích dobře vymačkejte.
- Dno těsta propíchejte vidličkou a položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi nebo rýží a dejte na 10 minut péct.
- Opatrně sejměte papír se zátěží a korpus pečte ještě 10 minut, až získá světlou "sušenkovou" barvu.
- Rozehřejte ve velké pánvi olej a na středním plameni za častého promíchávání na něm osmažte kolečka pórku. Osolte je a opepřete.
- Sejměte z plamene. Do zchladlého pórku přidejte prošlehaná vejce promíchaná s jogurtem, fetou a kořením.
- Náplň vlijte do korpusu a pečte 30 až 35 minut, až se náplň usadí a těsto zezlátne. Koláč podávejte vlahý nebo studený.
Tip Jitky Rákosníkové: Netřeba připomínat, že uvedené těsto můžete naplňovat čímkoli, co dům a fantazie dá. Nic vám ovšem nebrání tento a podobné koláče připravit z hotového listového těsta nebo z těsta na focacciu. I těsta z rodu křehkých jako toto se už začínají objevovat v hotové podobě. Ale když už v tom budete, zjistíte, jak snadná a efektivní, o chuti nemluvě, jsou ta domácí.
Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové