reklama

Zhubněte bez snahy: Vyměňte oblíbené potraviny za tyto zdravější varianty

Vyzkoušejte na jaře trochu odlehčit jídelníček a přivítejte těchto pár malých změn.

Foto: iStock

Jaro přímo vybízí k tomu, trochu odlehčit jídelníček po té dlouhé zimě a zkusit žít o něco zdravěji. Nemusíte se pouštět do žádných šíleně dlouhých půstů nebo být týden jen o džusech k tomu, abyste se cítili lépe. Někdy stačí jen malé změny.

Zkuste své oblíbené potraviny vyměnit za tyto zdravější varianty a sami uvidíte, jak se budete cítit. Jen na okraj: Některé potraviny, u kterých nabízíme zdravější alternativy, nejsou nezdravé, jen třeba nemají takový obsah vitaminů a minerálů jako právě námi nabízená alternativa.

Rozmělněné avokádo za majonézu

Avokádo můžete použít na milion způsobů. A klidně i místo majonézy jako dip nebo do salátů. Avokádo má velké množství vlákniny, draslíku, vitaminu E a zdravých tuků. Stačí ho rozmělnit vidličkou, osolit a opepřit, pro ozvláštnění chuti pokapejte limetkou a přidejte trochu chilli.  

Mražená cuketa za mražené ovoce

Ovoce je zdravé, o tom žádná. Ale všeho moc škodí. Pokud jste zastánci smoothie drinků a rozmixujete si klidně pět kousků ovoce naráz a pak tento nápoj hned vypijete, není to z dlouhodobého hlediska žádná výhra. Zeptejte se sami sebe, jestli byste takto snědli toto ovoce na posezení jen tak v jeho přirozené celé formě? Nejspíš ne. Organismus na tolik cukrů najednou není přizpůsobený. Zkuste proto příště do smoothie použít metodu "půl na půl" a rozmixovat půl klasické dávky ovoce a zbytek nahradit mraženou cuketou. Uvidíte, že cuketu ve smoothie ani nepoznáte.

Tmavá čokoláda za mléčnou čokoládu

Je dobré si to občas připomenout. Vyměňte oblíbenou mléčnou čokoládu za tmavou, ideálně 70 procent a výš. Bude možná chvilku trvat, než si na novou chuť zvyknete, ale stojí to za to a přísaháme, že potom už nebudete chtít žádnou jinou (no dobře, možná se vám čas od času zasteskne). Mléčná čokoláda obsahuje obrovské množství cukru a pro vaše tělo v ní není nic dobrého. Naopak ta tmavá je nabitá antioxidanty. Ty vás chrání před volnými radikály, které způsobují předčasné stárnutí a různá onemocnění, jako například kardiovaskulární choroby, a mluví se i o rakovině.

Ovesné vločky nebo quinoa za cereálie

Klasické cereálie prodávané v obchodech jsou většinou naládované obrovským množstvím cukru a jde spíše o prázdné kalorie. Nemají moc vlákniny, ani bílkovin, ve výsledku vás tak ani příliš nezasytí. Vyměňte je za ovesné vločky nebo quinou, které obsahují velké množství vlákniny a zvláště quinoa i bílkovin. Hladina vašeho cukru tak zůstane stabilní a vydržíte nejíst až do oběda.

Tmavá listová zelenina za ledový salát

Tmavá listová zelenina, jako například kadeřávek, či špenát, obsahuje velké množství vitaminu K, A, E, C, B, minerálů, fytonutrientů a vlákniny. Ledový salát vám na druhou stranu nic moc nedá. Vyměňte jej v salátech, polévkách, smoothie nápojích i sendvičích.

Kokosové mléko za smetanu

Kokosové mléko je úžasně versatilní. Hodí se do polévek, omáček, na výrobu kari a dá se z něj udělat i šlehačka. Obsahuje velké množství zdravých tuků a má příjemně nasládlou chuť.

reklama
Doporučené recepty
    reklama