Recepty: Jak dostat bylinky do běžného jídelníčku
Nejoblíbenější bylinkou je bezesporu bazalka. Zvykněte si ale vařit třeba i s petrželí, koriandrem, tymiánem nebo medvědím česnekem.
Češi si nejvíce oblíbili bazalku a petržel, rostoucí popularita asijských pokrmů dává zelenou také koriandru. Meziročně se poptávka po bylinkách zvyšuje o více než třetinu.
"Stálicí v žebříčku nejprodávanějších bylinek je bazalka, a to také proto, že není jednoduché ji vypěstovat doma," říká Jakub Křivák, obchodní ředitel společnosti Bylinky, která už několik let dodává bylinky i do supermarketů Albert.
Nejeden šéfkuchař vám potvrdí, že doma vypěstovaná bazalka nikdy nechutná jako ta z Itálie nebo od profíků. Přesto byste se jí neměli vzdávat, protože je bohatým zdrojem vitamínu C a zlepšuje trávení - stejně jako třeba máta nebo rozmarýn.
Jak bylinky pomáhají?
Takový kopr zase snižuje krevní tlak, meduňka je zklidňující, pažitka obsahuje spoustu železa a vápníku. "V posledních letech je na vzestupu také koriandr, který se používá především v asijské kuchyni," dodává Jakub Křivák. Koriandr je skvělý, když máte kašel, a také povzbuzuje nervový systém.
Ať už si čerstvé bylinky budete sami pěstovat, nebo kupovat v obchodě či na trhu, každé jídlo je s nimi nejen chutnější, ale také zdravější. V grafice proto najdete recepty na celé menu - od hlavního jídla přes dezert až po limonádu.
Speciální tip
Věděli jste, že bylinky dokáží zatočit třeba i s únavou? Umí to zejména hořké bylinky jako třeba benedikt čubet nakombinovaný s pomerančovou kúrou, hořec nebo třeba heřmánek římský. Dokážou vyloučit z těla přebytečné látky, které nám ubírají sílu.
V minulosti objevili naši předci kouzlo bylin tím, že si je přidávali do jídla, nebo je louhovali ve vodě, v lihu či ve víně. Postupem času zjistili, že bylinky louhované tlumí bolesti a povzbuzují vůli. Alkohol nejen dokáže vytáhnout více účinných látek, ale díky němu se tyto látky v těle lépe vstřebávají.
Tímhle objevem se inspiroval třeba i Lionello Stock, když bylinky začal kombinovat tak, aby vznikla vyvážená chuť hořkého likéru, který známe pod názvem Fernet Stock. Obsahuje totiž třeba zmiňovaný hořec, heřmánek římský, chininovou kůru nebo zeměžluč.