reklama

Přejídání oslabuje imunitu. Jak své zdraví podpořit během svátků?

Imunita našeho organismu je o svátcích výrazně zatížená. Kombinace stresu, chladného počasí a velkého množství nezdravého jídla si vybírá svou daň. Jak se chránit před onemocněním?

Foto: iStock

Kombinace chladného počasí a vánočního hodování naší obranyschopnosti zrovna dvakrát neprospívá. Velká část buněk našeho imunitního systému sídlí totiž právě ve střevech. 

Vánoce jsou neodmyslitelně spjaty s velkým množstvím jídla. Vydatné sváteční obědy u známých a pojídání cukroví pak může vyústit v nadýmání, pálení žáhy, nebo oslabenou imunitu. "V našich střevech sídlí téměř 80 procent všech buněk imunitního systému. Zároveň zde panuje velmi specifické prostředí, které je tvořeno koloniemi různých prospěšných bakterií, takzvaných probiotik," vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec. Bakteriím v našich střevech, tedy střevní mikroflóře, škodí například užívání antibiotik a také dlouhodobý stres, ovšem významnou roli hrají též naše stravovací návyky i strava samotná.

Smaženého kapra vyvažte ovocem a zeleninou

Období vánočních svátků a oslav nového roku představuje pro zažívání velký nápor. Během zhruba dvou týdnů se totiž poměrně výrazně změní náš jídelníček - jíme více sladkého a tučného jídla, navíc většinou ve velkých porcích. Přejídáním tak zatěžujeme svůj organismus i větším množstvím kyselin. "Při trávení v těle vznikají kyseliny, které jsou následně neutralizovány souhrou procesů v žaludku, střevech, játrech, žlučníku či ledvinách. Potraviny jako maso, sýry, cukr a výrobky z bílé mouky - tedy ty, které si v době Vánoc dopřáváme ve zvýšení míře - přitom kyselost v žaludku ještě zvyšují, takže dané orgány musejí pro neutralizaci vnitřního prostředí vynaložit větší úsilí," upozorňuje lékař Bohumil Ždichynec.

Zkuste tento nápor na trávicí soustavu vyvážit tím, že do jídelníčku zařadíte zásadité potraviny, jako je zelenina, ovoce, ořechy nebo semínka. Popřípadě můžete zkusit i doplňky stravy na podporu imunity.

S jídlem nespěchejte

Svému zažívání ulehčíme práci tím, že veškerou stravu pořádně rozmělníme v ústech žvýkáním a kousáním a taky tím, že budeme jíst pomalu. Když jíme rychle, je větší riziko, že se přejíme. Obecně se totiž uvádí, že než náš mozek přijme ze žaludku signál o tom, že jsme již sytí, trvá to 20 minut. Pokud do sebe tak celou porci na talíři naházíme za 10 minut, pravděpodobně si ještě půjdeme přidat, protože se nebudeme cítit plní. Později se ale dostaví těžký žaludek a únava způsobená zbytečným zatížením organismu.

Balanc mezi pohybem a odpočinkem

Imunitnímu systému uděláte dobře kvalitním odpočinkem a vydatným spánkem. To ale neznamená jen celodenní lenošení na pohovce. Vyvažte to nějakou aktivitou na čerstvém vzduchu, například rychlou procházkou nebo běžkováním. Zima je taky skvělé období na návštěvu krytých bazénů a sauny.

Odlehčete trávení vlákninou 

Dobrému trávení napomáhá celá řada potravin. Mezi nejčastěji zmiňované patří ty bohaté na vlákninu, která podporuje peristaltiku střev a váže na sebe nežádoucí látky přijaté z potravy i toxické látky vzniklé během procesu trávení. Zvýšený příjem vlákniny během vánočních svátků se tak rozhodně vyplatí, důležité je ale myslet také na to, že společně s vlákninou musíme přijímat i zvýšené množství tekutin. Tekutiny zajistí, aby vláknina ve střevech nabobtnala, což je pro její správné působení důležité. V opačném případě totiž hrozí riziko zácpy a jiných komplikací.

Pomohou potraviny bohaté na probiotika

Dopřejte tělu potraviny obsahující probiotika. Kolonie střevních bakterií se tak mohou snáze regenerovat a rozrůst do potřebného počtu. Tyto bakterie jsou hojně zastoupeny v jogurtech, kefíru, acidofilním mléku, podmáslí či různých fermentovaných potravinách, jako je třeba kysané zelí, korejské zelí kimchi nebo kvašené okurky. Probiotika si můžete dopřát také v podobě doplňků stravy, například pomocí tablet BioGaia.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama