Potraviny, které byste měli před konzumací omývat a které naopak ne
Proč za žádnou cenu nemýt maso a houby, ale zato pečlivě omývat konzervy?
Dost věcí děláme v kuchyni automaticky a ani nad tím nepřemýšlíme, ale možná bychom měli. Minimálně co se týče hygienických návyků a k tomu patří jedno palčivé téma - omývání potravin.
Které potraviny před konzumací omývat?
1) Konzervované luštěniny
Tekutina, ve které jsou luštěniny naložené, obsahuje obvykle velkou dávku sodíku. Proto je před jejich požitím a použitím na vaření pečlivě omyjte, abyste snížili množství soli.
2) Ovoce a zelenina
Nejspíš je vám jasné, že ovoce a zelenina se před konzumací musí omýt. Odstraníte tak bakterie a cokoliv, co na vaší svačině nemá co dělat. Ovoce a zeleninu ale omývejte pouze studenou vodou, rozhodně nepoužívejte mýdlo, povrch ovoce a zeleniny je propustný a mýdlo tak může udělat více škody než užitku.
3) Rýže
I když se najdou tací, kteří si rýži vychutnávají neomytou, obecně platí, že by se měla před vařením rýže dostatečně propláchnout (ideálně alespoň třikrát). Zbavíte se tak extra škrobu a bakterií a vaše rýže bude nadýchaná.
4) Nápoje v plechovkách
Než plechovku přiložíte k ústům, uvědomte si, jakou cestu (a v jakých podmínkách) asi ušla, než se dostala právě k vám. Prachem a bakteriemi se to na ní jen hemží, proto předtím, než se napijete, plechovku omyjte nebo alespoň otřete její vršek ubrouskem.
5) Čerstvé bylinky
Ať už je koupíte v klasickém obchodě, na farmářských trzích, nebo natrháte z vlastní zahrádky, bylinky předtím, než je vůbec vložíte do ledničky, pečlivě omyjte. Zbavíte se tak jakýchkoliv nečistot, které rozhodně nechcete mít v ledničce ani ve vašem jídle.
A které potraviny naopak neomývat?
1) Maso
I když si možná myslíte, že mytí kuřete a dalších druhů masa před zpracováním pomůže odstranit bakterie a vyhnout se nemocím, opak je pravdou. S masem se to má tak, že voda, kterou ho omýváte není dostatečně horká na to, aby nějaké bakterie vůbec zničila, spíše zapřičiníte to, že se bakterie dostanou do vaší kuchyně a na tělo. Když poté na kuchyňské lince budete připravovat další jídla, může dojít ke snadné kontaminaci. Nezapomeňte tak spíše oplachovat povrchy mezi prací s jednotlivými potravinami.
2) Balené předpřipravené saláty
Balené a už připravené saláty většinou již byly omyty, takže je dost pravděpodobné, že je nemusíte mýt znovu. Na balení hledejte známku "ready-to-eat" (vhodné k přímé konzumaci). Občas mytí více než méně je spíše na škodu, můžete totiž spíše přenést bakterie z vaší kuchyně do salátu než naopak.
3) Ryba
Stejně jako s masem, rybu neomývejte, vyhnete se tak riziku přenesení bakterií všude po vaší kuchyni. Nezapomeňte si po práci s ní omýt ruce a vyčistit veškeré povrchy, na kterých ryba byla položená.
4) Houby
Houby a voda nejdou moc dobře dohromady. Když houby omyjete ještě předtím, než je dáte do lednice, riskujete, že se vám o dost dříve zkazí. Taky jakmile je umyjete, budete jen těžko dosahovat křupavého povrchu na pánvi. Pokud chcete, otřete je papírovými ubrousky předtím, než s nimi začnete vařit nebo je jen opravdu rychle propláchněte. Houby nikdy nenamáčejte, rychle absorbují tekutinu a zničíte je.