reklama

Netradiční štědrovečerní menu: Jak ho udělat zdravější?

Přes rok se snažíte jíst zdravě a neradi byste to o Vánocích porušili? Anebo chcete alespoň večeři připravit co nejzdravější, aby pak mlsání cukroví tolik nebolelo?

Foto: iStock

Máme pro vás netradiční štědrovečerní menu, do jehož přípravy se rády zapojí i děti. Recepty jsou lehké, rychlé a chutné. Zeleninová polévka, především dobře ochucené a rozmixované pyré, je skvělou alternativou, jak celoročně zařadit dětem do jídelníčku zeleninu. Losos imponuje dětem nejen svojí narůžovělou barvou a bohatou chutí, ale i minimem kostiček.

Pokud vám zachutná kuskus nasladko, můžeme jej do jídelníčku zařadit i mimo Vánoce. Vymyslet si můžete desítky receptů s kuskusem, vždy do něj elegantně propašujete zeleninku i další zdravé ingredience. Zdravou sladkou tečkou v podobě kokosových kuliček a la Raffaelo zakončíte slavnostní menu, na jehož přípravě se s vámi od začátku do konce mohou vaše zlatíčka podílet. Určitě jim pak bude také víc chutnat! 

Autorem receptů je Zdravá 5, projekt který učí děti již odmalička přemýšlet o složení jídelníčku bez využití polotovarů, složeném ze základních surovin. Nejenže dětem jednoduchá jídla víc chutnají, protože v nich rozeznají jednotlivé ingredience, ale naučí se tak i na základní chuť pokrmů, bez přidaných dochucovadel a návykových šidítek. Dozvědí se, že když si pohlídají správné složení pokrmu, nepotřebují se dojídat a mlsat mezi jídly. Hravou formou si také osvojují základy finanční gramotnosti v kuchyni - co nakoupit a jak nejlépe využít pro správné fungování svého těla. 

Ale teď už recepty:

Celerovo-jablečná polévka

Ingredience:

1 cibule, 2 lžíce másla, 300 g celeru, 1 větší jablko, 2 lžíce dijonské hořčice, sůl a pepř, 100 g crème fraîche (nebo zakysané smetany), 4 plátky slaniny (nebo šunky), petrželka

Postup:

Cibulku nakrájejte nadrobno a nechte na másle zesklovatět. Pak přidejte celer nakrájený na malé kostičky a kousky jablka. Vše opékejte ještě 5 minut, pak zalijte 600 ml vody a nechte vařit asi 15 minut doměkka. Polévku rozmixujte ponorným mixérem najemno, přidejte crème fraîche, dijonskou hořčici, osolte a opepřete. Polévku nechte chvíli povařit. Mezitím na pánvi z obou stran ogrilujte slaninu (nebo šunku) dokřupava. Na talíři pak servírujte polévku se lžičkou crème fraîche navrchu, s opečenou slaninou a nadrobno nakrájenou petrželkou.

Losos na pomerančích s kuskusem nasladko

Ingredience:

4 filety lososa po 150g, 2 lžíce řepkového oleje, 3 lžíce másla, 1 pomeranč, 1 citron, 200 g kuskusu, směs ořechů a semínek, hrst brusinek, sůl a pepř, rozmarýn, kopr, trošku pomerančové kůry

Postup:

Kuskus necháme nabobtnat v horké vodě - na 1 díl kuskusu přijde 1,5 dílu vody, v našem receptu tedy 300 ml vody a 200 g kuskusu. Přidejte lžičku másla, špetku soli a vidličkou nakypřete. Pod pokličkou nechte nabobtnat, dokud se tekutina nevsákne a kuskus nebude krásně kyprý. Na pánvi si opražte semínka a ořechy, přidejte brusinky, pomerančovou kůru, vlahý kuskus, trošku másla a promíchejte.

Na oleji a zbytku másla na pánvi osmažte lososa po všech stranách dozlatova. Ochuťte šťávou z citronu a poloviny pomeranče a rozmarýnem. Zbylou půlku pomeranče a kopr si nechte na ozdobu. 

Kokosové kuličky ( a lá Raffaelo)

Vynikající pochoutka bez cukru a mouky. Postačí vám kokos, tvaroh a pokud máte rádi sladkou chuť, můžete použít med na doslazení. Pozor, tyto čerstvé kuličky vydrží vláčné asi 3 dny, proto si je připravte těsně před svátky.

Ingredience na 30 kuliček:

200 g polotučného tvarohu, 200 g kokosu, lžíci medu, 2 bílky, 30 vyloupaných mandlí

Postup:

Těsto připravíme rozmícháním tvarohu, dvou třetin kokosu, ušlehaných bílků a medu. Tvoříme kuličky, obalujeme ve zbylém kokosu a zdobíme mandlí.

Materiál připravila Zdravá 5 ve spolupráci s FitBee. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama