Jak vařit ze cideru a kávy: Recept na oběd i dezert
Sezóna popíjení osvěžujícího cideru na zahrádce je zase tu. Víte ale, že se z něj dá i vařit?
Naučte se pár receptů z oblíbeného jablečného nápoje cider a získáte ještě jeden skvělý důvod, proč si pár lahví bezostyšně kupovat i domů.
Vyzkoušejte třeba recepty na tortillu a bábovku, které nám poskytl český výrobce cideru F. H. Prager.
Tortilla s tofu v cider těstíčku a s avokádovým dipem
Tofu s vůní Mexika? Proč ne. Zkuste ho zabalit do těstíčka s kurkumou a ciderem a až po té do tortilly.
O typickou tortillu nemusí přijít ani vegetariáni nebo ti, kteří zrovna holdují odlehčenému jídelníčku. Využít do ní můžete i sójové tofu, kterému dodáte jiskru ciderem, alkoholickým nápojem ze zkvašeného moštu.
Ingredience na šest porcí:
- 220 g hladké mouky
- 1 cider 12 polosuchý
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky mleté papriky
- 1 lžička soli
- 2 balíčky tofu natural
- 6 ks tortill
- červené zelí
- ½ citronu
- 1 zralé avokádo
- 3 lžíce sójového jogurtu
- ½ chilli papričky
- 3 lžíce citronu
- olej na smažení
- koriandr
- omáčka sweet chilli
Postup:
Tofu nakrájíme na tenké plátky a rozkrojíme na kousky dle velikosti tortilly. Cider vlijeme do větší misky, přidáme koření a osolíme. Pomalu přisypáváme mouku, mícháme metličkou a umícháme jemné těstíčko. Do mixeru vložíme avokádo se zbytkem ingrediencí a umixujeme na jemnou pomazánku. Vezmeme si malý hrnec, vlijeme větší množství oleje a rozpálíme ke smažení. Tofu máčíme do těstíčka, vložíme do oleje a po chvíli obrátíme. Smažíme do zlatova. Tofu klademe na avokádem pomazané tortilly, posypeme libovolnou zeleninou, zakápneme omáčkou sweet chilli, citronem, posypeme koriandrem a můžeme zamotat.
Coffee bábovka s ořechy
Olejová bábovka je stálice, zkuste z ní ale udělat novinku pomocí ledové kávy. Do receptu od Petra Klímy z blogu Greenwayfood sáhněte třeba po ledovém Café Zapatista od F. H. Prager. Tato férová černá káva pochází od mexických Zapatistů z Chiapasu, kde je pěstována v ekologickém zemědělství. V receptu se skvěle doplní s rozinkami namočenými v rumu a s vlašskými ořechy. Sami posuďte jak taková bábovka chutná.
Ingredience:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g pohankové mouky
- 80 g tmavého třtinového cukru
- 80 g ořechů
- 100 g rozinek (+ rum)
- 1 lahvička Zapatistické kávy
- 200 ml rýžové smetany
- 150 g tofu natural
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce lněných semínek
Postup:
Rozinky zalijeme rumem tak, aby byly ponořené. Necháme namočené nejméně 2 hodiny (nejlépe přes noc). Len zalijeme trochou vody a necháme nabobtnat. Oba typy mouky smícháme ve větší míse, přidáme prášek do pečiva, sodu a ořechy. Do mixeru vložíme tofu, smetanu, kávu, cukr a umixujeme. Tuto směs vlijeme do mísy s moukou. Přidáme scezené rozinky, len i s vodou, důkladně rozmícháme a vlijeme do předem vymaštěné a moukou vysypané formy na bábovku. Pečeme na 170°C asi 50 minut, dokud zapíchnutá špejle nevychází suchá.