reklama
 

6 tipů, jak si o svátcích dopřát dobré jídla, ale nepřibrat

Vánoce jsou svátky klidu, pohody s rodinou a velké kupy jídla. Jak je zvládnout bez toho, aniž byste se pak děsili, že se nevejdete do kalhot?

Foto: iStock

Dobré jídlo k Vánocům neodmyslitelně patří. Mnoho z nás to možná bere jako zelenou k tomu jíst všechno, na co si jen vzpomeneme a po svátcích se pak bojíme stoupnout na váhu. Jak přežít Vánoce a nepřibrat?

Nástrahy na nás o Vánocích číhají všude. Kamkoliv přijdeme na návštěvu, tam nás vítají bramborovým salátem a cukrovím, což ze slušnosti rozhodně nejde odmítnout. K tomu všemu se slaví, takže sklenička vína nebo panák je samozřejmostí. 

"V období vánočních svátků často poklesne i fyzická aktivita, což je v kombinaci s navýšením energetického příjmu příčinou stoupající ručičky na váze," dodává hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Kateřina Hollerová.

Dobrá zpráva je ta, že náš organismus ví, jak se s pár dny obžerství vypořádat a málokdo přibere deset kilo jen proto, že tři dny více jí. Většinou se jedná o vodu, která se v těle zadržuje a která zmizí, jakmile se vše vrátí do starých kolejí. I tak to ale neznamená, že bychom se museli přejídat k prasknutí. Jak to všechno vyvážit?

Připravte odlehčenou štědrovečerní večeři

Řízek, smažený kapr a bramborový salát - tuky se to na štědrovečerním stole jen hemží. Monika Bartolomějová, nutriční specialistka ze Světa zdraví, doporučuje připravit bramborový salát s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. "Když je nutné mít smažené řízky nebo rybu, pak je nechejte na ubrousku, který odsaje přebytečný tuk nebo je ponořte do horké vody, do které se tuk uvolní. Při smažení je důležité hlídat, aby se tuk nepřepaloval a aby se nepřipalovala ani strouhanka, která se do oleje uvolní. Jakmile smažíte další várku, nejlepší je olej vyměnit nebo z něj napadané drobečky důkladně odstranit. Na smažení jsou vhodné oleje, které jsou k tomu přímo určené."

Upečte zdravější cukroví

Na návštěvě musíte jíst to, co vám přinesou, ale doma si můžete zkusit upéct zdravější variantu tradičního cukroví. To klasické je totiž často kalorickou bombou. Jednou z možností je nahradit polovinu běžné pšeničné mouky moukou celozrnnou - například špaldovou. Pokud tvoří polovinu mouka celozrnná, v upečeném cukroví to není takřka poznat, takže všichni budou spokojení. 

Uberte cukr nebo ho zkuste nahradit ovocem

Mnoho druhů cukroví obsahuje hodně cukru. V receptu je vždy možné ho trochu ubrat.  Dále cukroví není nutné posypávat moučkovým cukrem, protože cukr je už v těstě. "Klasické cukroví doporučuji nahradit cukrovím, které je připraveno z ovesných či jiných vloček nebo sušeného ovoce. Sušené ovoce sice taky obsahuje cukr, ale navíc i vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Ale nezapomeňte, že ani cukroví ze sušeného ovoce nelze jíst neomezeně," upozorňuje Bartolomějová.

Hodně pijte, alkohol se nepočítá

O vánocích nezapomínejte na kvalitní pitný režim, čímž ale není myšleno svařené víno, grog, ani jiné alkoholické nápoje. Alkohol i sladké nealko nápoje si dopřávejte jen výjimečně. Nechcete-li se po Vánocích potýkat s kily navíc, pijte hodně čisté neperlivé vody. Díky tomu nebudete mít potřebu pití zajídat. Kromě toho, když budete dostatečně pít, méně toho sníte.

Hlídejte si porce

Můžete jíst všechno, co chcete, dejte si jen pozor na množství. Klasická sváteční jídla jsou nabitá kaloriemi. Chcete-li mít jídlo pod kontrolou, používejte menší talíře než obvykle. Jestliže nedokážete odolat cukroví, ráno si napočítejte počet kusů na váš talířek, na který nikdo nesmí ani sáhnout. Neztratíte tak přehled o tom, kolik kousků jste snědli, což se lehce stane, pokud je cukroví v misce na stole a vy chodíte neustále okolo.

Koření pomůže lepšímu trávení

Pořiďte si kmín, kopr a majoránku. Kmín je skvělý na posílení trávicího traktu a můžete ho použít téměř všude - na pečené maso, na brambory. Skvělá je i bazalka, která vám bude chutnat v kombinaci s rajčaty a mozzarellou.

Vloupání na přehlídkové molo. Pařížskou komičku vykázala až Gigi Hadid | Video: Reuters/AP
reklama
reklama
reklama