Ikona Audrey Hepburn: Tajemství jejího štíhlého pasu
Herecká a módní ikona Audrey Hepburn je známá pro svou štíhlou postavu, kvůli které byla často obviňována z poruchy příjmu potravy. Jak to ale bylo doopravdy?
Jméno Audrey Hepburn zná snad každý. Nejen, že byla vynikající herečkou, taky inspirovala několik generací mladých žen svým osobitým sofistikovaným stylem. Známá byla i pro svou neskutečně štíhlou postavu a média ji kvůli tomu dost často obviňovala, že trpí poruchou příjmu potravy.
Audrey Hepburn se v mládí netěšila silnému zdraví, trpěla anémií, astmatem, prodělala žloutenku a k tomu všemu se ještě přidala za války podvýživa, která byla způsobená nedostatkem jídla kvůli německé blokádě potravin za války. Aby to vůbec přežila, jedla trávu, cibulky tulipánů a kopřivy. Při výšce 170 centimetrů tehdy vážila sotva 40 kilo. Nízká váha už se jí držela po zbytek života. Spekulovalo se o poruše příjmu potravy, ale vypadá to, že pravda je nakonec trochu jinde.
Časopis People se na toto téma zaměřil a zeptal se těch, kteří Audrey Hepburn doopravdy znali. Jak to vlastně bylo? "Lidé si myslí, že proto, že byla hubená, trpěla poruchou příjmu potravy. Ale není to vůbec pravda. Milovala italské jídlo a těstoviny. Jedla hodně obilovin, ne moc masa a celkově od všeho trochu," říká její syn Luca Dotti. Audrey Hepburn prý dietám neholdovala.
Dlouhodobý partner Audrey, Robert Wolders, říká, že i když si na diety nikdy moc nepotrpěla, užívali si společných velmi dlouhých procházek. "Měla zdravý metabolismus, ale nic přemrštěného," říká Robert Wolders, jehož vztah s Audrey Hepburn začal v roce 1980 a trval až do její smrti v roce 1993.
Jídelníček Audrey Hepburn byl prý zdravý a jednoduchý. Na snídani si s Robertem Woldersem společně dávali tmavý chleba s marmeládou, na oběd nějaký kousek netučného masa nebo těstoviny se zeleninou z jejich zahrádky. A na večeři byla častá kuřecí polévka se zeleninou. Její partner si taky vzpomíná, že "po večeři si užívala kousek čokolády a trochu skotské." Navíc byla Audrey fanouškem sacharidů. "Neskutečně milovala těstoviny," vzpomíná mladší syn Dotti. V jeho vlastní knize, Audrey at Home, Dotti píše "máma měla opravdovou závislost na těstovinách. Bez nich by to nevydržela." Její nejoblíbenější jídlo bylo špagety pomodoro (špagety s čerstvými rajčaty), které vařila snad každý týden.