5 pozoruhodných zajímavostí o salátech: Co o tomto pokrmu ještě nevíte
Saláty za sebou mají zajímavou historii. Víte, jak vzniknul salát Caesar nebo který salát je datován jako nejstarší?
Saláty jsou kategorie sama o sobě. Často se považují spíš za jakýsi doplněk celého menu než za samostatný hlavní chod. Přitom jde ale o kapitolu gastronomie, která má dlouhou historii a je hluboce zakořeněná v jednotlivých kulturách.
Různé salátové recepty jsou spjaté s určitými zeměmi a obdobími a patří k tradici. Podívejte se na několik zajímavostí, které jste možná o salátech nevěděli.
1) Vznik slova salát
Termín "salát" pochází z latinského slova pro sůl, tedy "sal". V období starého Říma byly saláty většinou pokrmy ze syrové osolené zeleniny vydatně zalité olivovým olejem a octovým dresinkem. Francouzi pak později začali používat slovo "salade", z nějž pak vznikly varianty v mnoha dalších jazycích světa.
2) Slavný Caesar
Kdo by si myslel, že z řecko-římské éry pocházi také světově oblíbený Caesar salát, utnul by se o nějakých 2000 let, jde o kulinářskou modernu. Na svědomí ho má italský restauratér působící v Mexiku Cesare Cardiny, který údajně o jednom rušném víkendu roku 1924 jednoduše vytvořil salát z toho, co mu zbylo ve vyjedené kuchyni. "Dejte vše na stůl a udělejte si z tvorby salátu ceremonii!", řekl prý tehdy svým hostům. Verzí příběhu je sice více, tato je ale nejvíce romantická.
3) Nejstarší salát světa
Jeden z prvních zaznamenaných receptů na salát obsahuje nejstarší britská kuchařka The Forme of Cury (napsaná ve 13. století). Šlo o pokrm složený ze salátových listů s pórkem a špenátem, dochucený česnekem a bylinkami, zdobený jedlými květy. Naše Magdalena Dobromila Rettigová o pět století později pak sepisovala recepty i na sladké saláty, jako třeba mix žemlí a ovoce. To pro většinu z nás asi moc do koncepce salátů nezapadá, jde ale o krásnou ukázku jejich variability.
4) Proslulý salát Waldorf
Opravdu slavnou se však stala jiná variace na sladko, a to proslulý salát Waldorf. I když jej máme většinou spojený s vlašskými ořechy, překvapivě nebyly součástí zcela původního receptu. Ten sestavil v devadesátých letech 19. století Oscar Tschirky a pojmenoval jej podle newyorského hotelu Waldorf Astoria, kde pracoval. Na seznamu původních přísad figuroval celer, jablka a majonéza a právě vlašské ořechy přibyly až asi o 30 let později. Tschirky je také autorem receptu na vejce Benedikt, tedy skutečný kuchařský mág.
5) Mladická nezkušenost
Ve světě se zažila anglická fráze "salad days", která znamená ve volném překladu "čas mladické nezkušenosti". Odkazuje na období, kterým si projde v mládí každý, kdy se jako zelenáč učí z vlastních chyb. Poprvé byl tento termín použit v shakespearově díle Antonius a Kleopatra z roku 1606.