reklama

Bílkoviny: Jíme jich až moc

Neustále je nám připomínáno, že nesmíme na bílkoviny zapomínat a máme jich jíst dostatek. Co když jich ale jíme až moc?

Foto: iStock

Každá mince má dvě strany. Je nám vtloukáno do hlavy (a ano, i já o tom už psala), jak jsou bílkoviny důležité a že bychom na jejich konzumaci neměli zapomínat. To je rozhodně pravda, ale jak víme, všeho moc škodí.

Bílkoviny neboli proteiny jsou pro člověka nezbytné. Jsou základní stavební jednotkou orgánů, svalů, součástí řady hormonů a enzymů. Obnovují a tvoří buňky a regenerují tkáně. Stojí i za vaši pletí, vlasy a nehty. Neznamená to ale, že čím více bílkovin, tím lépe.

Doporučený příjem pro průměrného zdravého člověka je cca 46 gramů pro ženy a 56 gramů pro muže. Bílkoviny jsou obsaženy v různých typech potravin - v mase, mléčných výrobcích, vejcích, rybách, najdete je ale i v rostlinné formě, jako například v luštěninách, některých druzích zeleniny, sóji a výrobcích z ní.

Jíme jich moc?

Výživoví poradci většinou radí, že bychom na bílkoviny měli myslet u každého jídla. Možná to ale není tak horké, jak jsme si mysleli. Podle nedávné americké studie se totiž zjistilo, že průměrný Američan zkonzumuje okolo 100 gramů bílkovin za den, což je až dvakrát více, než člověk potřebuje. Dokonce i na veganské dietě lidé zkonzumují okolo 60 až 80 gramů bílkovin za den konzumací luštěnin, ořechů, brokolice a dalších. Samozřejmě to, co platí pro Ameriku, neplatí pro všechny státy, ale obecně se začíná zjišťovat, že v rozvojových zemích není s nedostatkem bílkovin takový problém.

Důvod je také ten, že jsme se tak trochu zbláznili, co se bílkovin týče. Snažíme se pro svá těla dělat to nejlepší a cvičit. A jak dobře víme, bez pořádné stravy naše tělo přece nezesílí, a tak si kupujeme proteinové prášky, proteinové tyčinky a místo sladkostí sušené maso, protože cukry nám přece škodí.

Nezapomeňte ale, že tyto proteinové suplementy jsou na trhu relativně krátkou dobu. Stejně jako sladidla a podobné. Nikdo neví, co se s tělem při jejich neustálém používání stane za takových deset až patnáct let. Ale to je jen taková připomínka (a možná i otázka) do pléna. Něco, na co bychom neměli zapomínat.

Vysoký příjem bílkovin může být i nebezpečný

Každopádně, pojďme se vrátit zpátky k našim bílkovinám a říct si, proč jejich vysoká konzumace může být někdy na škodu. Za prvé je třeba si uvědomit, že naše tělo dokáže vstřebat jen určitou dávku bílkovin na posezení. Odhaduje se, že 20 až 40 gramů, více ne. Můžete proto jíst klidně 300 gramů bílkovin denně, ale to neznamená, že vaše svaly porostou víc, než někomu, kdo jí třeba "pouze" 100 gramů. Navíc tím, že se soustředíte na bílkoviny, tělo šidíte o další živiny z komplexních sacharidů, ovoce a zeleniny.

Nejen to, dieta, která stojí na bílkovinách, může být také velká zátěž pro vaše ledviny. A některé studie dokonce prokázaly spojení mezi vysoce proteinovovu dietou a rizikem rakoviny a srdečními chorobami. Někteří výživoví poradci taky zastávají názor, že tím, že jíte hodně bílkovin, vytváříte v těle prostředí, na které tělo samotné není zvyklé a které dosud neznalo. Nikdy dříve jsme nebyli krmeni bílkovinami v takovém množství a tolikrát denně.

Nic není černobílé

Je nutné si uvědomit, že strava je komplexní problém. Nemůžeme si myslet, že za nás bílkoviny všechno vyřeší, ale zároveň také nejsou naší zkázou. Pravda jako vždycky bude někdy uprostřed. Jen je třeba si uvědomit, že každá mince opravdu má dvě strany a nic se nemá přehánět.

Pokud bych vám mohla závěrem něco doporučit, tak by to bylo nespoléhat se na doplňky stravy a získávat živiny z reálných potravin. Tak, jak to příroda zamýšlela.

reklama
Doporučené recepty
    reklama