reklama
 

Bezlepková dieta: Zázrak pro vaše zdraví, nebo spíš zbytečnost?

Teď je ta trochu trendy držet bezlepkovou dietu. Běžně se tak stravují i ti, kteří nejsou na lepek alergičtí a ani netrpí celiakií. Proč tomu tak je? A je to vůbec zdravé?

Foto: iStock

Bezlepková dieta je primárně určena pro celiaky a pacienty s alergií na lepek. Přesto však nabírá stále více na popularitě u lidí, kteří nemocní nejsou. Je to vůbec k něčemu dobré? 

Na bezlepkovou dietu a recepty lidé přecházejí z mnoha důvodů. Často třeba proto, že trpí zažívacími potížemi. Pokud vám ale nebyla diagnostikována celiakie (autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku), tak vyloučení lepku ze stravy neřeší skutečnou příčinu potíží. Problém bývá také v tom, že pokud jste vyšetření na celiakii ještě neabsolvovali, ale zároveň jste ze své stravy lepek již vyloučili, následné stanovení diagnóz tím bude dost ztíženo. Jestli za vaše potíže může právě lepek, se tak mnohdy nedozvíte.

Hubnutí a lepší pleť

Někteří lidé se pro bezlepkovou dietu rozhodnou proto, že chtějí zhubnout, jiní mají pocit, že při této dietě mají mnohem více energie nebo lepší pleť. To potvrzuje i hlavní nutriční specialistka Světa zdraví inženýrka Monika Bartolomějová: "Podle zastánců bezlepkové stravy jim po vynechání lepku přibyla energie, kterou tělo dosud využívalo na náročné trávení lepku, zbavili se nadýmání a shodili přebytečná kila. Velmi často se k projevům spojeným s trávením přidává také zlepšení stavu pleti a pokožky. Pro zdravého člověka však bezlepková strava není nutná."

Je také nutné si ale uvědomit, že v bezlepkových dietách existují rozdíly. Záleží na tom, čím lepek - tedy pečivo, těstoviny a podobně, nahradíte. Pokud zkrátka vyloučíte pečivo a nesáhnete ani po tom bezlepkovém, dost pravděpodobně změnu na sobě pocítíte, jelikož budete přirozeně jíst více zeleniny, ovoce a průmyslově nezpracovávaných potravin. Pokud ale zkrátka jen lepkové pečivo nahradíte za bezlepkové s vizí, že zhubnete, může se stát i pravý opak. Bezlepkové pečivo je třeba pečlivě vybírat, většinou se totiž skládá jen ze škrobů, které mají nulovou výživovou hodnotu.

Není to tak snadné

Je zároveň rozdíl, jestli je pro člověka bezlepková dieta jakýsi módní výstřelek, experiment, nebo realita bez možnosti volby. Ačkoliv se v České republice množství zajímavých a nutričně bohatých bezlepkových potravin postupně rozšiřuje, asi každý celiak potvrdí, že mu jeho nemoc život značně zkomplikovala. "S bezlepkovou dietou jsou spojena negativa v podobě vyšší ceny a stráveného času u regálů v obchodech  či omezení v restauraci, kdy zdaleka ne všechny restaurace jsou připraveny na bezlepkové strávníky," dodává v k tomu Bartolomějová.

Co z toho všeho vyplývá? Bezlepková strava negarantuje, že budete zdravější, budete mít více energie nebo se vám zázračně zlepší pleť. Bezlepková strava nemá zásadní vliv ani na sportovní výkony, ačkoliv je u řady sportovců populární.

Vede zdravý rozum

Chcete-li se cítit dobře, sportujte a věnujte pozornost svému jídelníčku, ale nenechte se ovlivňovat trendy. Zaměřte se na základní nutriční složky - bílkoviny, sacharidy, tuky a vlákninu. Pokud se věnujete sportu opravdu aktivně, dbejte na dostatek bílkovin. "Kvalitní bílkoviny jsou nejen stavebními kameny pro svaly. Aktivní svalová hmota potřebuje energii a ta pro změnu pomáhá rychlejšímu metabolismu," upřesňuje hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Kateřina Hollerová.

Bezlepková dieta není pro zdravého člověka nutností, zvlášť v případě, kdy je jeho cílem zhubnout. Obecně platí, že před zahájením bezlepkové, ale i jakékoliv jiné diety, je na místě konzultace s odborníkem. Nutriční specialista sestaví plán s přihlédnutím na vaše osobní potřeby. V případě zdravotních potíže je taky obvykle nezbytná lékařská diagnóza.

reklama

Komerční tip

reklama