8 tipů, jak se vyhnout plýtvání potravinami: Ulevíte sobě, ostatním i planetě
Plýtvání potravinami je rozhodně velké téma. Jídla si příliš nevážíme, považujeme ho za něco samozřejmého. Podobně jako velké víkendové nákupy, hromadění akčního zboží a s ním spojené i časté vyhazování prošlých a nezkonzumovaných potravin. Jak se takovému plýtvání vyhnout? Máme pro vás několik jednoduchých rad.
To, že máme všeho dost, přesněji řečeno nadbytek, není nic samozřejmého. Bohužel si to mnozí z nás vůbec neuvědomují a k potravinám a věcem, které nakoupí (a taky nakupí), se nechovají s potřebným respektem a pokorou.
Nákupní koše - často na základě akčních letáků - přetékají a je docela jedno, že nakoupené potraviny třeba vůbec nepotřebujeme. Jsou přece za výhodnou cenu, tak proč slevy nevyužít.
Podle rozsáhlého čtyřletého projektu FUSIONS, který probíhal v letech 2012 až 2016, se na plýtvání potravinami nejvíce podílejí běžné domácnosti (okolo 53 %). Zbývající procenta jsou pak rozdělena mezi prvovýrobu, zpracování potravin, stravovací služby a obchod.
Jak zmírnit plýtvání a co může udělat každý z nás?
Prolistujte naši grafiku a přesvědčte se, že to vůbec není složité.