reklama

V květnu je nejvíce ohroženo srdce. Těmito pokrmy ho posílíte

Pátému měsíci v roce se říká měsíc lásky, a tak není divu, že podle tradiční čínské medicíny je v tomto období nejvíce ohroženo právě srdce. Jeho kondice se dá podpořit dostatečným odpočinkem a dobrou náladou, ale málokdo ví, že také správnou skladbou jídelníčku.

Foto: Shutterstock

Podle tradiční čínské medicíny bychom právě v květnu měli dbát na to, aby v naší stravě byl dostatek hořké chutě, které výrazně posilují naše srdce. Je to proto, že tato chuť vede životní energii čchi dolů a podporuje oblast našeho zažívání.

Hořkost ve svých pokrmech zajistíte třeba čekankou, kopřivami, polníčkem či grepem. Je to také doba, kdy jsou povoleny hořké aperitivy. Perfektně totiž nastartují zažívání. Dobře také uděláte, pokud při vaření sáhnete i po červené řepě, ledovém salátu nebo jehněčím mase. 

Náš důležitý orgán v tomto období jara ocení čerstvou syrovou zeleninu, případně krátce orestovanou, dále lehké šťavnaté pokrmy, čerstvé bylinky a kvalitní mléčné výrobky jako například fetu či ricottu. Podle tradiční čínské medicíny ho markantně oslabuje velké množství grilovaného masa, vysokoprocentní alkohol a silně vychlazené nápoje. Také mu v tomto období neudělají dobře hodně pálivé pokrmy. Chilli papričky se nadobro vzdávat nemusíte, jen s ní šetřete, abyste své srdce zbytečně nezatěžovali. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama