Zdravé stravování ve středomořském stylu. Jaká má pravidla?
Lehká a vyvážená středomořská kuchyně je doporučována nejen při prevenci různých nemocí, ale také při hubnutí. Proč a jaké jsou její hlavní zásady?
Středomořská dieta je často zaměňována za krétskou, která vyzdvihuje především pozitivní účinky olivového oleje. Středomořský způsob stravování je podobný, přesto ale mnohem bohatší. Je uznávaný v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, ale poslouží i při snaze zhubnout.
Středomořská dieta není ani tak dieta, jako spíše styl stravování. Její vyváženost a pestrost ve výběru potravin nejen pomáhá při redukci váhy, ale při správném užívání také pomáhá zlepšit celkovou kondici a zdraví člověka. Při správném pochopené celého režimu lze měsíčně zhubnout jedno až dvě kila.
Vše začalo v roce 1950, kdy profesor veřejného zdraví z Minnesoty Ancel Keys a jeho žena provedli takzvanou 'Studii sedmi zemí', kde porovnávali úmrtnost vyvolávanou srdečními chorobami ve spojitosti s konzumací tuků v těchto sedmi různých zemích.
Z té vyplynulo, že úmrtnost Kréťanů je extrémně nízká oproti Finům nebo Američanům. Studie pak byla ale několika odborníky zpochybněna, protože Keys údajně nebral v potaz další vlivy na vznik srdečních nemocí.
Její hlavní principy a pravidla si prohlédněte v následující galerii:
Můžeme ale ještě zmínit studii, která proběhla o několik let později v Lyonu mezi 600 pacienty. Ti byli rozdělení do dvou skupin. Obě skupinky dostávaly stejné léky, ale rozdíl byl v jídle.
Kontrolní skupina měla běžnou stravu a experimentální dostala krétské pokrmy. Po 27 měsících klesl u druhé skupiny výrazně počet kardiovaskulárních příhod. Úmrtí proběhlo jen osm oproti první skupince, kde jich bylo dvacet.
Kromě srdečních chorob ještě středomořská strava snižuje podle studie Nikolaose Scarmease z Columbijské univerzity v New Yorku riziko Alzheimerovy choroby.