reklama

Stačí jedna prasklina a z teflonu se uvolňují tisíce nebezpečných částic, tvrdí vědci

Teflonové nádobí se díky svému nepřilnavému povrchu těší mimořádné oblibě. Vědci z Flindersovy univerzity a univerzity v Newcastlu ale nyní zjistili, že se z teflonových hrnců a pánví při vaření a mytí uvolňují miliony plastových částic. Kvůli tomu podle nich může potenciálně docházet ke kontaminaci jídla karcinogeny.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Stačí jedna povrchová prasklina, aby se z teflonové pánve uvolnilo přes devět tisíc plastových částic, upozorňují vědci v nové studii. Když při svém výzkumu následně použili metodu Ramanovy spektroskopie, která umožňuje detailní zobrazení pochodů v molekulách, zjistili, že na mikro a nano úrovni se takových částic odštěpuje ještě mnohem víc. Píše o tom vědecký web Phys.org.

V případě vážnějšího narušení povrchu výzkumníci zmiňují až 2,3 milionu mikroskopických odštěpků. "Nepřilnavý povrch teflonu se vyrábí z takzvaných perfluorovaných sloučenin, mezi nimiž najdeme i nebezpečné karcinogeny. Pokud se kousíčky těchto plastů dostávají do jídla, měli bychom se vážně bát o své zdraví," upozornil Cheng Fang, který je jedním z autorů studie.

"Přestože k potvrzení rizik teflonu bude třeba ještě další výzkum, nejnovější studii bychom měli brát přinejmenším jako varování. Všem lidem bych doporučil, aby nyní pečlivě vyhodnotili, jaký typ kuchyňských potřeb budou používat, a předcházeli tak případné kontaminaci," dodal další z autorů Youhong Tang.

reklama
Doporučené recepty
    reklama