Vědci lhali: Víno léčivé účinky nemá
Popíjite denně vínko v dobré víře, že vás doporučené mírné dávky ochrání před rakovinou, nemocemi srdce a oběhového systému i proti demenci, jak nám neustále opakovali lékaři? Nedělejte to, je to k ničemu a naopak si spíš ublížíte.
CO JSOU ANTIOXIDANTY?
Jde o látky, které omezují aktivitu
- vitamíny - např. vitamín A, vitamín E, vitamín C,
vitamín B2, vitamín B15, - karotenoidy
flavonoidy - rostlinná barviva (včetně karotenoidů, některých tříslovin a polyfenolů) - třísloviny (včetně některých polyfenolů)
- fenolické antioxidanty, polyfenoly
Popíjite denně vínko v dobré víře, že vás doporučené mírné dávky ochrání před rakovinou, nemocemi srdce a oběhového systému i proti demenci, jak nám neustále opakovali lékaři? Nedělejte to, je to k ničemu! Naopak si spíš ublížíte.
Víno tak následuje známý vědecký omyl se špenátem, který obsahuje pouhou desetinu železa proti uváděnému množství. Zatímco u špenátu se ale jednalo o omyl, u vína jde o záměrnou lež a klamání veřejnosti. Otázkou zůstává, v čí prospěch - a za čí peníze.
Všechno je naopak
Univerzita v americké Connecticutu s okamžitou platností zrušila výzkumný program na odborné studie o pozitivních účincích červeného vína na lidské zdraví a propustila jeho šéfa Dipaka K. Dase. Ukázalo se totiž, že vědec celá léta falšoval výsledky, jimiž zásoboval odborné časopisy. Z nich pak čerpali lékaři, kteří nám udíleli své rady. A teď je všechno naopak....
Červené víno - a podle dalších výzkumů i bílé - obsahuje látku, jež se měla stát vědeckým zdůvodněním tzv. francouzského paradoxu. Francouzí totiž přes svůj nezdravý životní styl se spoustou tučného jídla od sýrů přes sladkosti až k uzeninám, s kouřením a s nedostatkem pohybu méně trpěli na nemoci srdce a oběhové soustavy. Vysvětlením měl být resveratrol - takřka zázračný antioxidant, který chrání buňky před oxidačním stresem a tak funguje bezmála jako dokonalý lék na nejobávanější choroby lidstva.
Zázrak se nekoná
Resveratotl nás tak měl spasit před mnoha druhy rakoviny v různých stádiích, proti ateroskleróze, cukrovce, vzniku a průběhu demence i před Alzheimerovou chorobou, a celkově měl chránit proti vlivům stárnutí.
Když se začaly vyrábět preparáty s obsahem resveratrolu, zjistilo se, že vyšší dávky poškozují ledviny. Jejich výroba proto byla v roce 2010 zastavena. Uvádí se také, že bychom museli denně vypít 200 litrů vína denně, abychom získali takové množství resveratolu, které je potřeba k dosažení efektu.
Naslouchejme jiným
Vědec prý falšoval a manipuloval výsledky svých experimentů například tím, že údaje z různých pokusů vydával za data z jednoho experimentu.
Zdá se, že než se "léčit" se skleničkou v ruce bychom spíš měli poslouchat odborníky na závislost, jejichž rady se nám už tolik nelíbí: že totiž i umírněné popíjení vede k alkoholismu a zatěžuje játra. >