reklama

Umírání z potravin: Předčasné, bolestivé a drahé

Platíme na vývoj nebezpečných léků, které si pak cpeme do těla.  Jíme potraviny, ze kterých se tloustne, zkracují život a snižují jeho kvalitu. Proč lékaři nechápou význam výživy, prevenci a přírodní léčbu?

Foto: Profimedia.cz

Jisté skupiny lidí dnes vydělávají obrovské částky prodejem nezdravých potravin. V jejich zájmu přirozeně je, abychom konzumovali potraviny, které prodávají, přestože se po nich tloustne, zkracují život a snižují jeho kvalitu. 

Za ohromná množství nesprávných informací platíme hned dvakrát. Nejdříve svými daněmi sponzorujeme výzkum a pak poskytujeme své finanční prostředky na systém zdravotní péče, který léčí naše do značné míry zbytečné nemoci.

Proč nám lžou?

Pokud by lékaři chápali význam výživy a preferovali prevenci a přírodní léčbu, nezásobovali bychom svá těla tolika toxickými, potenciálně smrtelnými léky. Neutráceli bychom za vývoj, patentování a prodej léků, zázračných prostředků, které často způsobují další zdravotní problémy. Okolnosti, které souvisejí s naším umíráním, jsou předčasné, bolestivé a drahé.

Chcete-li doklady pro tato tvrzení, a hlavně chcete-li si své zdraví uchovat, být štíhlí a psychicky vyrovnaní, přečtěte si Čínskou studii oceněnou titulem Kniha roku USA.

Její autor, dr. T. Campbell, v ní shromáždil fakta potřebná k tomu, abychom pochopili, jaký je vztah mezi výživou a zdravím. Sám byl „součástí systému" na těch nejvyšších úrovních téměř padesát let. Plánoval a vedl rozsáhlé projekty, rozhodoval o jejich výběru a financování, zpracovával mnoho vědeckých výzkumů pro národní expertní komise.

Správný směr

Po dlouhé dráze vědce a tvůrce výživové politiky tvrdí, že pokud platíme ze svých daní náklady na výzkum a zdravotní politiku, zasloužíme si informace o tom, že mnoho dnes vycházejících článků, statí, knih a jiných textů o potravinách, zdraví a nemocech je nepravdivých.

Výsledky jeho čtyřicetiletého biomedicínského výzkumu spolu s výsledky laboratorního programu, jenž trval 27 let a byl financován nejrenomovanějšími grantovými agenturami, dokazují, že správná výživa nám může zachránit život.

Rakovina není nevyhnutelná

V Čínské studii jsou současně popsány závěry stovek dalších vědeckých publikací, jež společně s dr. Campbellem ukazují, jak mnoha nemocem lze pomocí vhodné stravy zabránit. Všechny ukazují jedním směrem.

Pokud si lidé osvojí vhodné návyky a správný životní styl, mohou zabránit většině případů rakoviny i řadě dalších velmi častých nemocí.

Zapni/Vypni

Rakovina ani mnohé jiné nemoci nejsou přirozeným důsledkem stárnutí. Většina zdravotních problémů má podle výzkumu dr. Campbella původ ve snídani, obědu a večeři.

Zjištění, ke kterým dospěl, byla šokující: Při výzkumech na zvířatech strava s nízkým obsahem bílkovin potlačovala vznik rakoviny, dokonce i po vzniku rakoviny tato strava dramaticky zpomalovala další rakovinný růst.

Bílkoviny ze stravy měly tak silné účinky, že vědci mohli v průběhu výzkumu „zapínat a vypínat" rakovinný růst pouhými změnami konzumovaného množství proteinů. Tento účinek však nevykazovaly všechny bílkoviny. Bezpečné bílkoviny pocházely z rostlin.

Výživa jako lék

Na studie se zvířaty poté navázal biomedicínský výzkum prováděný na lidech. Zkoumal velké množství nemocí, druhů výživy a dalších faktorů životního stylu ve venkovských oblastech Číny. Výsledkem bylo více než 8 000 zjištěných statisticky významných vztahů mezi různými faktory výživy a nemocemi!

Poukazovaly na jediné: Lidé, kteří konzumovali převážně živočišnou stravu, měli většinou chronické choroby. I relativně nízký příjem živočišných bílkovin byl podle studie spojen s nežádoucími účinky.

Ti však, kteří konzumovali převážně rostlinnou stravu, byli zdravější, chronické nemoci se jim vyhýbaly, což zcela odpovídalo výsledkům experimentů na zvířatech.

Jednoznačné důkazy

Čínská studie dokládá, že správná výživa může

  • léčit srdeční choroby, diabetes, obezitu
  • výrazně ovlivní průběh různých druhů rakoviny, autoimunitních onemocnění, stav kostí, ledvin, zraku, choroby mozku ve stáří

Nejdůležitější je, že strava, jejíž aktivita byla opakovaně prokázána při léčení nemocí a při jejich prevenci, je stále stejná strava: Jedná se o rostlinnou stravu, ta podporuje optimální zdraví.

Trpí i děti

Přestože Američané vydávají na zdravotní péči daleko více prostředků než kterákoli jiná země na světě, trpí dvě třetiny obyvatel této země nadváhou a více než 15 milionů má diabetes.

  • výskyt diabetu u lidí nad 30 let se zvýšil o 70 % za necelých 10 let 
  • počet obézních lidí se za uplynulých 30 let téměř zdvojnásobil

Srdeční chorobou onemocníme dnes stejně často jako před 30 lety. I přes 30 let trvající a masivně financovanou „válku proti rakovině" je úspěch v tomto boji nevelký. Polovina Američanů má zdravotní problémy, které vyžadují pravidelné užívání lékaři předepisovaných léků. Stále častěji se uvedené nemoci objevují i u mladé generace. Dětem je v současné době předepisováno daleko více léků než v minulosti. Tento stav nás varuje před možnou katastrofou ve zdravotním systému během budoucích desetiletí.

PODIVNÉ POČTY

Náklady na zdraví lidí se stávají nekontrolovatelnými. Každý sedmý dolar, který např. Amerika vyprodukuje, jde na zdravotní péči. Náklady na ni se za méně než 40 let zvýšily o 300 %. Tyto finance přitom zdraví lidí nezlepšují. Nedávno proběhlo porovnání zdravotního stavu obyvatelstva dvanácti zemí. Základem této srovnávací studie bylo 16 ukazatelů účinnosti zdravotní péče. Spojené státy vynakládají dvojnásobně více prostředků na zdravotní péči na jednoho obyvatele než ostatní porovnávané země. Bylo by tedy logické, kdyby úroveň péče o zdraví obyvatel USA byla daleko vyšší. Opak je pravdou. Zdravotní systém Ameriky zaujímá mezi zkoumanými státy dvanácté, poslední místo.

 

reklama
reklama
reklama