reklama

Sůl: Pomalý zabiják, nebo nevinná oběť?

Ze všech stran pořád slyšíme: "Omezte příjem soli." Je to ale doopravdy k něčemu?

Foto: iStock

Snažím se omezovat rafinované cukry, vepřo knedlo zelo mě jíst neuvidíte, a o tom, co dám do pusy, se snažím přemýšlet. Jen ta sůl mi uniká… Jak moc to vadí?

Fakt, že přemíra soli je špatná, je taková dlouho tradovaná pohádka. Pohádka proto, že se zdá, jako by se toto pravidlo přenášelo z generace na generaci bez toho, aniž by někdo tušil, jak vlastně vzniklo a co je na tom pravdy. 

Sodík a vysoký krevní tlak

Kde se vůbec vzalo to, že sůl je pro nás špatná? K tomu, abychom se to dozvěděli, musíme na úplný začátek - uvědomit si, jak sůl v našem těle funguje.

Sodík (sůl se skládá ze sodíku a chloru) na sebe navazuje vodu. Takže čím více sodíku v sobě máme, tím více vody zadržujeme, a tím pádem se i zvyšuje krevní tlak (mírně). Zvýšený krevní tlak může být rizikovým faktorem pro další onemocnění, jako jsou nemoci srdce a selhání ledvin. Proto logicky, když snížíme sodík, tak i snížíme šanci, že nás chytne srdeční infarkt. Nebo ne? Tak jednoduché to totiž není.

Je potřeba si totiž uvědomit, že vysoký krevní tlak jako takový ještě nikdy nikoho nezabil. Je to rizikový faktor, nikoliv to, co nemoc způsobuje. A nikdy nebylo prokázáno, že by snížený příjem sodíku měl vliv i na omezení mozkové mrtvice, srdečního infarktu a úmrtnosti. 

Navíc i když snížíme sodík ve stravě, tak ano, dosáhneme i nižšího krevního tlaku, ale jak potvrdily studie, není to taková hitparáda. I při výrazném snížení sodíku dojde u většiny jedinců pouze k mírně změně. 

Faktory ovlivňující vysoký krevní tlak

Existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit krevní tlak, a zdaleka nejde jen o sodík. Většinou přehlíženým viníkem je cukr. Ten podporuje uvolňování hormonu inzulinu, který podporuje zadržování vody a sodíku v ledvinách. Dalším faktorem může být stres aneb stresový hormon kortizol. Zdravá strava, pohyb a naučit se zvládat stres se zdá být mnohem lepším doporučením než pouhé vyhýbání se soli. 

Omezte nekvalitní sůl

Je potřeba si uvědomit, že nejvíce soli (a cukru) se vyskytuje v průmyslově zpracovávaných potravinách. Jezte přirozené potraviny, které nebyly průmyslově upravované, a dosolujte si jídlo sami podle chuti - kvalitní solí s pestrým obsahem minerálních látek. 

Pokud čtete v angličtině, pak si přečtěte odborné studie: 

1) Sodium and potassium intake and risk of cardiovascular events and all-cause mortality: the Rotterdam Study. 
2) Dietary sodium intake and mortality: the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES I)
3) Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease
4) Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials

reklama
reklama
reklama