Rybí olej: Kde ho vzít, aby byl bez rizika?!
Ryby by měly být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Ale je jejich konzumace opravdu bezpečná?
Ryby by měly být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Ale je jejich konzumace opravdu bezpečná? Stále častěji se totiž objevují pochybnosti a diskuze o tom, zda jsou ryby pro náš organismus opravdu tak vhodné, jak se tvrdí.
Jejich "zdravou" pověst kazí například údajný velký obsah rtuti v tomto mase. Ryby a rybí olej jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů omega3-mastných kyselin. O těchto kyselinách toho bylo napsáno již mnoho, jejich příznivé účinky jsou popisovány především u srdečních nemocnění, aterosklerózy a vysokého cholesterolu. Na který zdroj se ale můžeme spolehnout? Rybí olej, nebo čerstvé ryby?
Selen v roli zachránce před rtutí
A skutečnost? Obavy jsou většinou přehnané. V souvislosti s obsahem rtuti se ale málokterý zdroj zmiňuje zároveň o vysoké hladině selenu, který účinky rtuti tlumí. Jakmile se selen a rtuť dostanou do své blízkosti, navážou se na sebe a vytvoří novou molekulu. Pro lidské tělo je velmi složité komplex selenu a rtuti opět rozpojit.
Jednoduše řečeno, pokud se vstřebá rtuť společně s navázaným selenem, nehrozí nebezpečí, že by se vázala i jinde v lidském těle, například v mozku. U většiny mořských ryb jsou hladiny rtuti a selenu vyvážené, takže nebezpečí z jejich konzumace ze strany rtuti nehrozí. Mezi ty, kde je rtuti více, patří někteří žraloci, mečouni a velryby.
Ryba, nebo tobolka: čemu dát přednost
Hlavní složkou rybích olejů jsou omega3-mastné kyseliny EPA a DHA. Ryby ale obsahují mnohem víc než jen to. Jsou plné vitamínu D, již zmíněného selenu a dalších mastných kyselin. S jedinou porcí lososa (170 g) zkonzumujeme 883 mg EPA a 1 111 mg DHA. A jaké množství je pro naše zdraví to správné? Dopřejte si 3× týdně porci kvalitní ryby a máte vystaráno.
Nechutná vám rybí maso? Nevadí. Zkuste polykat tobolky s obsahem rybího oleje - uvedené kyseliny jsou v této formě koncentrovanější, jejich příjem je snazší a zároveň jednorázově vyšší. Nic ale není černobílé. Mastné kyseliny z ryb se díky přítomnosti dalších olejů vstřebávají mnohem lépe, než když jsou samotné.
Proto je výsledná hladina mastných kyselin přijímaná díky konzumaci ryb v našem organismu vyšší. Znamená to, že v jedné tobolce rybího oleje sice pozřeme větší množství blahodárných kyselin, ale více jich také nevyužitých vyjde ven.
Rizika přebijí výhody
V roce 2006 proběhla studie sledující vliv konzumace ryb na rizika úmrtí ze srdečních příčin a také úmrtí obecně. Výsledky ukázaly, že pravidelná konzumace ryb (1 až 2 porce týdně) snížila riziko smrti ze srdečních příčin o více než třetinu a z jakýchkoliv jiných příčin o 17 procent. Z toho vyplývá, že příznivé účinky ryb převažují nad jejich riziky.
Není olej jako olej
DHA mastné kyseliny jsou nezbytné pro správný vývoj mozku. Největší význam mají ještě před narozením a v prvních dvou letech života. V těhotenství je ale nutné dávat pozor na to, jaký doplněk stravy zvolíme.
Existují dva druhy rybích olejů:
- oleje z rybích těl
- oleje z rybích jater
Oleje z rybích jater (cod liver oil) obsahují kromě mastných kyselin také velké množství vitamínu A. Ten je v těhotenství nebezpečný a může způsobovat rozštěpy a další vývojové vady miminka. Pokud budete jíst jednu mořskou rybu týdně, žádné doplňky nejsou potřeba.
Ideální je kombinace všeho
Jak rybí maso, tak rybí olej jsou pro naše tělo velmi přínosné. Je chybou ryby úplně vynechávat z jídelníčku, patří tam stejně jako třeba vejce či ovoce. Ryby, které mají rovnovážnou hladinu selenu a rtuti, nejsou pro naše zdraví škodlivé, naopak, ochraňují naše cévy a napomáhají správnému vývoji mozku.
Rybí oleje jsou jejich dobrou alternativou, ale přichází o výhodu přítomnosti vitamínu D a jejich vstřebávání je omezené. Nejlepší je tedy sáhnout po kompromisu a ryby i doplňky správně nakombinovat.
(jez)
Více na ulekare.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
8 varovných příznaků, jimiž se předem hlásí infarkt
Šest zlozvyků, které útočí na zdraví vašeho srdce
Infarkt ve 30? Takhle ho dostanete: 5 velkých rizik