Úzkosti i předčasné úmrtí. Průmyslově zpracované potraviny jsou horší, než si myslíte
Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky druhého typu, problémů s duševním zdravím a předčasného úmrtí, píše list The Guardian s odkazem na nejrozsáhlejší světový přehled důkazů o škodlivých dopadech výrobků, jako jsou například čokoládové tyčinky, šumivé nápoje, hotovky a rychlé občerstvení. A to není všechno.
Průmyslově zpracované potraviny se přímo pojí s 32 škodlivými účinky na zdraví. Podle studie je jejich konzumace spojena s přibližně o 50 procent vyšším rizikem úmrtí v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami. O 48 až 53 procent také zvyšuje riziko úzkostí a dalších duševních poruch. Podle vědců to ukázaly důkazy, které hodnotí jako přesvědčivé.
S častější konzumací průmyslově zpracovaných potravin je spojeno rovněž o 21 procent vyšší riziko úmrtí z jakékoli příčiny. O 40 až 66 procent se zvyšuje riziko úmrtí v souvislosti se srdečními chorobami, obezitou, cukrovkou druhého typu a poruchami spánku.
Podle přehledu to vyplývá z "velmi přesvědčivých důkazů", které také uvádějí, že tyto výrobky s sebou nesou o 22 procent vyšší riziko deprese.
Více informací o škodlivosti průmyslově zpracovaných potravin najdete v galerii.