Proč nežvýkat: 7 a půl argumentu proti žvýkačkám
Chcete mít čisté zuby a příjemný dech? Sáhněte po kartáčku, žvýkačka to sama určitě nezvládne. A kromě toho škodí zdraví.
Spolknutá žvýkačka zůstane ve střevech a nerozloží se sedm let. Už jste to slyšeli? Tak tohle pravda není. Přesto zbývá dost důvodů, proč nežvýkat.
Většinou se píše o tom, jak je žvýkání prospěšné. Osvěží dech, povzbudí produkci slin, takže se zuby "opláchnou" i bez kartáčku (spoléhat na to byste ale stejně neměli). Žvýkačka taky někomu pomáhá se soustředěním nebo zahání chuť na sladké a na jídlo vůbec. To jsou všechno důvody PRO. Právě u posledního bodu ale můžeme začít s argumenty PROTI.
1) Sníte víc
Lidé si berou žvýkačku, aby je tolik nehonila mlsná. Výzkumy však ukazují, že to tak nefunguje. Zvýšené slinění žaludek považuje za signál blížící se potravy a začne se na ni připravovat, takže dostane hlad jako vlk. Kromě toho po mentolové příchuti žvýkačky chutná ovoce hořce, takže lidé častěji sáhnou po něčem nezdravějším.
2) Přiberete
Buď do sebe dostáváte extra porci sacharidů, třeba několikrát denně, nebo sáhnete po žvýkačce bez cukru. Nakonec je to ale jedno. Vědci prokázali, že i umělá sladidla vedou k tloustnutí. Jak to? Sladká chuť sice oklame mozek, ale receptory nedostanou to, na co jsou vyladěné. Následuje ještě větší bažení po sladkostech a zároveň bohužel také vyšší rychlost ukládaní tuku. Kromě toho umělá sladidla od aspartamu přes sukralózu jsou v podezření, že způsobují rakovinu.
3) Bude to bolet
Čelistní kloub je konec konců kloub jako každý jiný a při neustálém přežvykování může začít bolet z namožení. Totéž platí o přetěžování svalů. Častá je i chronická verze problému, který se rozvine někdy až po mnoha letech. Výsledkem mohou být také bolesti hlavy, uší a samozřejmě zubů.
4) Trpí mozek
Možná vám připadá, že se žvýkačkou v puse se lépe soustředíte. Studie provedené na britské Cardiff University prokázaly, že žvýkající lidé mají zhoršenou krátkodobou paměť jak v oblasti určování pořadí předmětů, tak v jejich pojmenování. Britská studie dokonce prokázala souvislost mezi žvýkáním a migrénami u mladistvých.
5) Zažívací potíže
Při žvýkání polykáme neobvyklé množství vzduchu. Co se s ním asi stane? Ano, bublá ve střevech, takže varování, že žvýkačky způsobují větry a plynatost, je určitě třeba brát vážně. Také enzymy a kyseliny, co se vyloučí naprázdno, mohou poškodit sliznici. Existuje proto teorie, že žvýkačky jsou jedním z důvodů masového rozšíření syndormu dráždivého střeva i současné epidemie střevních zánětů.
Pokud má váš trávicí systém toho neustálého provokování dost a naopak zažívací šťávy postupně omezí, čekají vás jiné potíže: bolesti břicha, zácpa a/nebo průjmy.
6) Poškozené zuby
Mají je sice chránit, ale nebývá to tak jednoznačné. A i v případě, že používáte verzi bez cukru. I tak v nich je spousta kyselin a konzervantů, které přispívají k erozi skloviny. Taky si můžete přežvykováním změnit a poškodit postavení zubů v ústní dutině, což rovněž vede k jejich ničení. Možnost, že vám "žvejka" vytáhne z amalgámové plomby rtuť, už raději ani připomínat nebudeme.
7) Spousta chemie
V Británii se říká, že žvýkačka je nejjedovatější věcí v celé samoobsluze. Vážně, co je na ní přírodního? Otázky stále vzbuzuje už složení "gumového" základu - málokdy se na obalu uvádí, co v něm vlastně všechno je. Možná že přežvykujeme parafín z ropy, tesařské lepidlo nebo ovčí lanolin... K tomu přidejte příchutě, bělidla, konzervanty, zmíněná umělá sladidla… Pro původní účel - čisté zuby a svěží dech - je asi opravdu lepší sáhnout po starém dobrém kartáčku.
Sedmý a půltý důvod uvádíme nakonec, protože jde jen o věc názoru: Převalující se čelisti (a nedejbože pravidelné pomlaskávání) nejsou vhodné do každého prostředí. Mnoha lidem - mohou to být ti, kdo rozhodují o vaší budoucnosti - připomínají kravín a vzbuzují u nich odpor.