reklama

Pro chuť i zdraví: Bylinky z parapetu umí také léčit

Věděli jste, že jídlo léčí? Nejběžnější koření, které skoro každý den využíváme při vaření, vlastně vůbec není obyčejné. Kromě skvělých chutí nám může nabídnout i pomoc s mnoha zdravotními problémy?

Foto: Thinkstock

Hezké květináčky plné voňavých bylinek na okenním parapetu dobře vypadají a taky dobře chutnají. Možná jste ale nevěděli, že jsou nejen dobré k jídlu, ale že jde zároveň o účinné léčivky.

Pažitka

Tato naťová zelenina, lidově zvaná "šnytlík”, je oblíbená především pro obsah vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, vápníku a draslíku. Díky tomu, že v české krajině roste zcela běžně, byla velmi oblíbenou bylinkou našich prababiček, které ji ordinovaly na zvýšení chuti k jídlu a zlepšení trávení. Má velmi příjemné cibulové aroma, a jako všechny bylinky z této "rodiny" obsahuje přírodní antibiotikum allin. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má takové protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Úžasně dochutí třeba čerstvý chléb s máslem, tvarohem či pomazánky všech druhů a barev. Výborně chutná v salátech, harmonickou chuť vytváří také ve vaječných nebo houbových receptech. Sušit se bohužel nedá, ale své vlastnosti si dobře uchová zamražená.

Petrželka

Doslova superpotravina, která není jen výborná do polévky, ale je zároveň i léčí. Je zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C (má ho dokonce třikrát více než například pomeranč!), E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. Obsahuje také velké větší množství kyseliny listové. Snižuje tlak a uklidňuje podrážděný žaludek, pomáhá také zvyšovat průtok krve v ledvinách. V době nachlazení pomáhá s odkašláváním. Je hojně rozšířená, protože díky její nenáročnosti je možné pěstovat ji takřka kdekoli. Pokud jste snědli jídlo s česnekem a trápí vás ne zrovna voňavý dech, žvýkejte petrželku, a problém zmizí.

A ještě jedna úžasná vlastnost: petrželka má dokonce afrodisiakální účinky! 

Libeček

Možná netušíte, že správný název tohoto “přírodního maggi” je libeček lékařský - tak moc je užitečný pro zdraví. Má vysoký obsah vitaminů a je močopudný. Tím čistí krev i celý organismus, zlepšuje krevní oběh, léčebně prospívá při srdečních chorobách, dně, revmatismu  a onemocnění ledvin. Působí jako mírné rozpouštědlo žlučových a močových kamenů. Celkově posiluje organismus, hlavně nervovou soustavu a svalstvo a ženám pomáhá při nepravidelné menstruaci. 

Plody se hodí do nakládané zeleniny, oddenky ke kandování a lístky se uplatní jako koření například do polévek, salátů, či k dušenému i vařenému masu. Nebo ho můžete konzumovat jen tak – zkuste libeček velmi drobně nakrájet na chléb s máslem nebo sádlem. Lahodný je i čerstvý kořen. Z něj je navíc možné připravit studený výluh, který zlepšuje trávení a zmírňuje střevní obtíže. Pokud do výluhu navíc přidáte list kopřivy, černého rybízu nebo květ tužebníku, jeho schopnosti se ještě zvýší.

Majoránka

Ještě na začátku minulého století se říkalo, že kdo má u chalupy majoránku, tomu bude zdraví sloužit. Zbaví vás bolení hlavy a utiší i dusivý kašel, když nás jím v noci lekají děti. Má uklidňující vliv, takže pomůže při  smutku, rozčilení, stresech, nespavosti, a pocitech slabosti. Ulehčuje průběh menstruace a při kojení pomáhá k tvorbě mateřského mléka. Samozřejmě jako každé koření i majoránka podporuje trávení, zlepšuje činnost žaludku a omezuje plynatost.

V kuchyni se tato drobná bylinka využívá nejčastěji u rychlých česnekových jídel – každého jistě napadne typická česnečka, bramborák, guláš nebo zabijačkové pochoutky. Hodí se taky k čočce, fazolím nebo obecně tučným jídlům. Dobře chutná i sušená, takže se nebojte uschlou bylinku odložit na později.

Bazalka

Její jméno v řečtině znamená "královský lék”. A skutečně královsky léčí: od zažívání až po křečové žíly. Pomáhá s kožními problémy, při bolestech a křečích, zlepšuje trávení a zbaví vás nadýmání. Pomůže i proti nespavosti, migrénách nebo závratích. Navozuje dobrou náladu už svojí vůní, takže bývá také považována za afrodosiakum. Inhalování ale taky přináší snížení krevního tlaku, omezení bakteriálních infekcí a zbavuje únavy. 

Jako základ italské kuchyně si ji užijete nejen v podobě pesta a omáček na těstoviny. Zkuste ji přidat k hovězímu - "po florentinsku” je skvělou alternativou pro úpravu kližky jinak než na český guláš.

Máta

Bylinka, jejíž chuť známe ze zubních past nebo žvýkaček (a nezapomeňme na mojito!), umí pomoci při potížích se žlučníkem a trávicích poruchách. Osvěžuje, chladí (třeba při sportovních zraněních) a zmírňuje bolest. Uvolňuje hluboko usazený kašel a má antibakteriální účinky. Také chrání sliznice dýchacích cest a oční spojivky před škodlivými vlivy životního prostředí.

Přes 500 druhů této bylinky se svěží mentolovou chutí využijete na sladko i slano. Kromě koktejlů osvěží také zeleninové saláty a nezaměnitelnou chuť dodá všem druhům masa. A kdyby vás rozbolel žaludek, připravte si z máty zázračný čaj na uklidnění. Tyto účinky má proto, že povzbuzuje vylučování trávících šťáv a působí protizánětlivě. Ve starých příručkách byste se navíc dočetli, že podporuje správnou funkci žlučníku i slinivky.

Necítíte se na zahradničení?

Květináčky s bylinkami nebo svazky připravené přímo na použití v kuchyni si můžete v dnešní moderní době nechat zavézt s ostatním nákupem až domů například z e-shopu s potravinami Kolonial.cz. Vaše kulinářské speciality budou chutnat lépe, a pokud si bylinky necháte růst za oknem, jarní atmosféra a vůně na vás dýchne každý den. 

Snadno tak můžete mít doma také koriandr, rozmarýn, kopr, medvědí česnek, tymián, estagon, šalvěj nebo třeba vesele znějící kerblík. Víte, co to je? 

Stach: Nenechám si vzít radost ze života. Dnes jsem klidnější, věda nám dala řešení | Video: Daniela Písařovicová
reklama
reklama
reklama